Банкеръ Daily

Свят

Северноирландските юнионисти ще спрат споразумението за Брексит

Арлийн Фостър и Найджъл Додс

Северноирландската Демократична юнионистка партия заяви, че няма да приеме сделка за Брексит, която разделя Северна Ирландия от Обединеното кралство, предаде Ройтерс.

Заместник-лидерът на партията Найджъл Додс заяви, че в момента има съгласие Обединеното кралство да остане единно и че няма да се случи нищо, което да причини разделянето му.

"Няма да позволим сделка, която отделя икономически или политически Северна Ирландия от Обединеното кралство", подчерта Додс.

Водачката на юнионистите Арлийн Фостър, чиято партия понастоящем осигурява на консерваторите работещо мнозинство в Камарата на представителите, уведоми вчера  министър-председателката по време на преговорите й в Брюксел, че не може да подкрепи планирания от Даунинг стрийт ангажимент Северна Ирландия да остане обвързана с европейските регулации и да няма "твърда" граница между Великобритания и Ирландия. Така беше торпилирано постигнатата между Лондон и Европейския съюз договореност за решаване на проблема с ирландската граница и за минаване към следващата фаза от преговорите за Брекзит.

Facebook logo
Бъдете с нас и във