Банкеръ Daily

Свят

Северна Македония ще приеме 780 афганистанци

Взето е решение повечето от афганистанците да бъдат разположени в покрайнините на Скопие.

Общо 780 граждани на Афганистан ще приеме Република Северна Македония, съобщи в четвъртък  "Слободен печат“.

"Повечето от афганистанците ще бъдат разположени в покрайнините на Скопие. За толкова много граждани правителството се задължава да осигури квартира и грижи, за да им помогне да преминат по-лесно този период от 90 дни, докато са тук. По отношение на хотелите и другите места за настаняване, това е отговорност на международните организации, които покриват разходите“, каза говорителят на правителството Душко Арсовски.

Премиерът Зоран Заев подчерта, че разходите за престоя на бежанците ще бъдат поети от съответните организации и Съединените американски щати.

"Това не означава, че ако се наложи, ние няма да покрием определени разходи. Досега ние поемаме разходите за транспорт до хотелите, ваксината, PCR тест, който трябва да се направи, офертите за безплатен здравен преглед и разбира се, ако има нужда от друго“, подчерта премиерът.

В сряда Министерският съвет взе решение за оказване на подкрепа и даване на убежище на до 70 афганистански граждани, които са работили в българското посолство в Кабул и заедно с българските контингенти на терен. Това каза служебният премиер Стефан Янев след редовното заседание на правителството. 

"България ще даде убежище и на семействата на тези афганистански граждани. Това е важно от гледна точка на съпричастността и солидарността. Ситуацията е много динамична и самото изтегляне на тези хора от Афганистан ще е предизвикателство, но със създадената организация се надявам да постигнем успех", обясни Янев. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във