Банкеръ Daily

Свят

Северна Македония избира парламент

Гражданите на Северна Македония гласуват днес на десети по ред парламентарни избори от обявяването на независимост на страната, които са и пети предсрочни избори.

За пръв път заради коронавируса изборите започнаха два дни предварително. В понеделник гласуваха болните от COVID-19 и хората в самоизолация, а вчера затворниците, хронично болните и хората от старческите домове. Урните от гласуването на тези категории граждани ще останат запечатани до края на вота в сряда.

Северна Македония се управлява от служебно правителство от януари, когато премиерът Зоран Заев подаде оставка, след като Европейският съюз отново пропусна да определи дата за преговори със страната. Предсрочните парламентарни избори първоначално бяха насрочени на 12 април, но бяха отложени заради пандемията от коронавирус. За пръв път избирателите гласуват в работен ден.

В изборите ще участват 15 коалиции и политически партии. Право на глас имат 1 814 263 граждани, записани в избирателния списък, включително тези, които днес навършват 18 години.

Според последните проучвания на общественото мнение двете основни партии СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ имат почти равни шансове.

За днешните парламентарни избори в страната са подготвени 3390 избирателни секции, които ще бъдат отворени от 7 до 19 часа местно време.

Facebook logo
Бъдете с нас и във