Банкеръ Daily

Свят

Северна Корея заплаши да прекрати диалога със САЩ

Северна Корея заплаши да прекрати диалога със САЩ в момент, когато шефът на американската дипломация изрази нетърпение за възобновяване на преговорите, предаде Франс прес.

"Слушането на смехотворната реторика на Майк Помпео ни отказа от всякаква надежда за диалог. Ще проправим собствения си път", каза неназован представител на севернокорейския преговорен екип за агенция КЦТА.

Миналата седмица държавният секретар на САЩ Майк Помпео призова членовете на международната общност да запазят решимостта си да оказват дипломатически и икономически натиск на притежаващата ядрено оръжие КНДР, като същевременно призова Пхенян да възобнови диалога.

В неделя Северна Корея изпробва ракетни комплекси от голям калибър.

Според анализаторите Пхенян постепенно развива военния си капацитет въпреки санкциите.

Севернокорейският представител обвини Помпео, че обижда една страна, с която неговият президент Доналд Тръмп иска да поддържа добри отношения. Той има предвид писмо на Тръмп до лидера на КНДР Ким Чен Ун, в което предлага помощта на САЩ в борбата на Северна Корея с епидемията от Ковид-19.

В интервю за южнокорейската агенция Йонхап и други азиатски медии Помпео заяви, че позицията му винаги е била в синхрон с тази на Доналд Тръмп.

"От американска страна се опитахме да придвижим тези преговори и се надяваме да успеем. Президентът Тръмп също така беше ясен: санкциите, не американските санкции, а резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, ще продължат да се прилагат", каза Помпео.

Facebook logo
Бъдете с нас и във