Банкеръ Daily

Свят

Северна Корея - зад глобалната кибератака?

Експерти от сферата на кибер сигурността заявиха, че са открили потенциална връзка между Северна Корея и глобалната кибератака, която от петък насам засегна десетки хиляди организации в цял свят, предаде Франс прес.

Инженерът от "Гугъл" Неел Мехта качи онлайн кодове, показващи известни сходства между вируса "Уонакрай", който зарази 300 000 компютъра в 150 страни, и друга серия пиратски атаки, приписвани на Пхенян. Други експерти бързо заключиха, че тези улики, макар да не са напълно категорични, сочат, че Северна Корея може да е замислила тази кибератака.

Засега са необходими повече изследвания на по-стари версии на "Уонакрай", отбеляза фирмата за киберсигурност "Лаборатория Касперски". Смятаме, че това може да даде ключа към някои загадки около тази атака. Едно нещо е сигурно: откритието на Неел Мехта е най-значимата улика досега за произхода на "Уонакрай", допълва "Касперски". 

Според фирмата приликите в кодовете сочат към групата киберпирати "Лазарус", за която се смята, че стои зад атаката срещу филмовата компания "Сони пикчърс" от 2014 г.  Навремето мнозина експерти приписаха този удар на севернокорейски хакери, които отмъщавали за филм на "Сони", осмиващ лидера на КНДР Ким Чен Ун. Групата е заподозряна и за атаки срещу централната банка на Бангладеш и други институции от международната финансова система.

Facebook logo
Бъдете с нас и във