Банкеръ Daily

Свят

Северна Корея забрани смеха, алкохола и погребенията

В Северна Корея продължава 11-дневният траур по повод навършващата се днес 10-а годишнина от смъртта на предишния държавен лидер Ким Чен-ир. Полицията внимателно следи за спазването на траура, пише в. "Комсомолская правда".

Севернокорейци разказаха, че на хората в страната е забранено да се смеят, да разговарят на висок глас, да празнуват рождени дни, да консумират алкохол и дори да погребват роднини - ще може да ги изпратят в последния им път, едва щом приключи официалният траур.

Според източник на радио "Свободна Азия" органите на реда имат указание да търсят граждани, които изглеждат "недостатъчно скърбящи". Какво ще стане със задържаните за подобно нарушение - не знае никой.
Миналата година, например, по време на траура полицията арестувала на улицата хора, употребили алкохол, и ги откарвала в неизвестна посока. Властите ги смятали за идеологически престъпници. "Откараха ги и повече никой не ги видя", каза жител на Северна Корея.

Син на Великия вожд на Северна Корея Ким Ир-сен и баща на сегашния Върховен ръководител Ким Чен-ун, Ким Чен-ир, удостоен със званието Велик ръководител на КНДР и Вечен генерален секретар на ЦК на Корейската трудова партия, оглавяваше страната от юли 1994 до декември 2011 г.

Както подобава на един велик ръководител на авторитарна държава, Ким Чен-ир почина на бойния си пост - в своя брониран влак по време на инспекционно пътуване в Северна Корея, припомня "Комсомолская правда".

Facebook logo
Бъдете с нас и във