Банкеръ Daily

Свят

Северна Корея строи голяма подводница за балистични ракети

Северна Корея строи голяма подводница, която ще може да носи балистични ракети. Това съобщава днес южнокорейският в. "Тона илбо", като се позовава на разузнаването на САЩ, предаде ТАСС.

Американските тайни служби са разкрили според изданието, че "дизелово-електрическа подводница с водоизместимост над 2000 тона, широка 11 метра, се строи в корабостроителницата Синпхо в провинция Южен Хамгьон, на източното крайбрежие" на КНДР.

Става дума за подводница от нов тип, с каквито изглежда ще бъдат сменени севернокорейските подводни кораби клас "Коре" ("Кит"), които също могат да носят балистични ракети, добавя "Тона илбо".

Пхенян заплаши да нанесе "невъобразим" удар на САЩ в най-неочаквания момент, съобщи междувременно агенция Ренхап. Заплахата е във връзка с провежданите съвместни учения на южнокорейските и американските военноморски сили в близост до Корейския полуостров. КНДР предупреждава, че "САЩ трябва да знаят, че нашият удар ще ги застигне в най-неочаквания момент на неочаквано място“.

Авионосна ударна група на военноморските сили на САЩ провежда съвместни учения с кораби от ВМС на Южна Корея край бреговете на Корейския полуостров. Маневрите започнаха на 16 октомври и ще продължат десет дни. Военните на САЩ и Южна Корея тренират откриване и прихващане на балистични ракети, изстреляни от КНДР.

Facebook logo
Бъдете с нас и във