Банкеръ Daily

Свят

Северна Корея ще дава "суров урок" на САЩ

Северна Корея заплаши да даде "суров урок" на САЩ със стратегическите си ядрени сили, ако Вашингтон предприеме военни действия срещу нея, и подчерта, че няма да преговаря по ядрената или ракетната си програма, предаде Ройтерс.

В изявление на севернокорейския външен министър И Йон Хо, разпространено сред журналистите на форума на АСЕАН в Манила, новите санкции на ООН са определени като "изфабрикувани" и се отправя предупреждение за "сурови ответни мерки". Според КНДР резолюцията с новите санкции показва, че ООН е злоупотребила с властта си.

Според Северна Корея тестовете й на междуконтинентални балистични ракети през юли са доказали, че цялата територия на САЩ е в техния обхват. Пхенян заявява, че тези ракети са легитимно средство за самоотбрана.

"При никакви обстоятелства няма да слагаме ядрените бомби и балистичните ракети на масата за преговори", заяви И Йон Хо, цитиран от ДПА.

Той обвини Вашингтон, че е предизвикал ситуация, в която Северна Корея е принудена да се самоотбранява. "Заради произвола на САЩ положението на Корейския полуостров се изостря все повече, а опасността от конфликт постоянно расте", каза севернокорейският външен министър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във