Банкеръ Daily

Свят

Северна Корея разработва ново балистично оръжие, смята Япония

Северна Корея, изглежда, разработва бойни глави, които да проникнат през балистичния ракетен щит, защитаващ Япония, заяви вчера японският министър на отбраната Такеши Ивая, изтъквайки неправилните траектории на изстреляните от КНДР ракети напоследък, предаде Ройтерс.

Япония смята, че ракетите са били ново балистично оръжие с малък обсег, каза министерски говорител.

Неотдавнашните изпитания на ракети от Северна Корея предизвикаха тревога в съседна Япония, въпреки че американският президент Доналд Тръмп ги определи като маловажни.

Ракетните изпитания в събота бяха извършени, след като предния ден Южна Корея каза, че спира споразумение за споделяне на военни разузнавателни данни с Япония.

Ивая и други японски служители нарекоха решението на Сеул "неразумно" в момент, когато заплахата от Северна Корея се увеличава.

Япония и САЩ имат военни кораби, оборудвани с бойна система "Иджис", разположени в Японско море. Те са снабдени с ракети прехващачи, предназначени да унищожават бойни глави в космоса. Япония също така планира да построи две батареи "Иджис", базирани на сушата, за да подсили своя балистичен ракетен щит.

Тези отбранителни системи обаче са предназначени да противодействат на снаряди с правилна и следователно предсказуема траектория, а всяко изменение в пътя на полета би затруднило прехващането.

Съветът за сигурност на ООН междувременно обсъди вчера при закрити врата по искане на Франция, Великобритания и Германия ракетните изпитания на Северна Корея в последно време, предаде още Ройтерс.

Трите европейски сили осъдиха "многократните провокативни изстрелвания" на ракети от страна на Пхенян в нарушение на резолюции на Съвета за сигурност. "Международните санкции трябва да останат в сила и да бъдат прилагани напълно и стриктно, докато ядрената и ракетната програма на Северна Корея бъдат закрити. Жизненоважно е Съветът за сигурност да покаже единство при (изпълнението) на своите резолюции", подчертаха Франция, Великобритания и Германия в съвместно изявление, публикувано след края на заседанието.

Facebook logo
Бъдете с нас и във