Банкеръ Daily

Свят

Северна Корея обвини в ООН САЩ във враждебност

Севернокорейската мисия в ООН обвини вчера Съединените щати, че са решени на враждебни действия срещу КНДР въпреки желанието на президента Доналд Тръмп за диалог между двете страни, предаде Ройтерс.

Мисията посочва, че изявлението й е в отговор на американските обвинения, че Пхенян е нарушил ограничение за внос на рафиниран петрол и на писмо на Съединените щати, Франция, Германия и Великобритания, което е било изпратено до всички страни членки на ООН с призива за изпълнение на санкциите на ООН срещу Северна Корея.

"Не можем да подминем факта, че това съвместно писмо е било представено в ООН от постоянната мисия на Съединените щати по инструкция на Държавния департамент на същия ден, в който президентът Тръмп предложи среща на върха", се казва в изявлението на мисията на Северна Корея.

Тръмп се превърна в първия действащ американски президент, стъпил на територията на Северна Корея, когато в неделя се срещна със севернокорейския лидер Ким Чен Ун в демилитаризираната зона между двете Кореи. Двамата лидери се съгласиха да продължат с преговорите, чиято цел е Пхенян да бъде убеден да се откаже от програмата си за ядрени оръжия.

Севернокорейската мисия в ООН заяви, че писмото от 29 юни, адресирано до страните членки на ООН, говори, че на практика у Съединените щати назрява все по-голяма решимост за враждебни действия срещу КНДР въпреки думите за диалог между Северна Корея и САЩ, отбелязва Ройтерс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във