Банкеръ Daily

Свят

Северна Корея може сама да си е произвела ракетни двигатели

Северна Корея вероятно е в състояние да произвежда собствени ракетни двигатели, без да разчита на внос, твърдят американски представители на разузнаването, цитирани от Ройтерс.

Тези твърдения противоречат на ново проучване на базирания в Лондон Международен институт за стратегически изследвания, според което двигателите за разработваните от Северна Корея ракети за нанасяне на удари срещу САЩ вероятно са произведени в заводи в Украйна или Русия и Пхенян може би се е сдобил с тях от черния пазар.

Разполагаме със сведения, които подсказват, че Северна Корея не разчита на внос на двигатели. Ние смятаме, че те са способни да си ги произвеждат сами, каза представител на американското разузнаване за Ройтерс. Източникът не разкри подробности в подкрепа на тези твърдения.

Украйна отрече да е доставяла някога отбранителна технология на Северна Корея, Украинското държавно предприятие "Южмаш", цитирано от в. "Ню Йорк таймс", който в понеделник съобщи за проучването, каза, че не е произвеждало балистични ракети, откакто през 1991 г. Украйна получи независимост.

Друг висш представител на американското разузнаване каза, че модифицирането на двигателите РД-250, довело до повишаване на надеждността им, може отчасти да е дело на чужди специалисти, наети от Северна Корея, или на учили в Русия или другаде севернокорейци.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във