Банкеръ Daily

Свят

Северна Корея изстреля две балистични ракети

Северна Корея изстреля днес край източното си крайбрежие две балистични ракети с малък обсег, съобщи южнокорейската информационна агенция Йонхап, цитирана от ДПА.

Четвъртите севернокорейски ракетни изпитания за по-малко от две седмици очевидно са в отговор на започналите вчера съвместни военни учения между Южна Корея и Съединените щати. Пхенян осъди остро маневрите.

Ученията подкопават усилията за постигане на мир на Корейския полуостров и свидетелстват за липсата на политическа воля у САЩ и Южна Корея за подобряване на отношенията, заяви говорител на севернокорейското министерство на външните работи, цитиран от държавната информационна агенция КЦТА, предаде Франс прес.

Той отбеляза, че Пхенян продължава да се стреми към уреждане на проблемите чрез диалог, но ще бъде принуден да търси нови пътища, ако Вашингтон и Сеул продължат със, според него, враждебните военни действия.

Северна Корея е изстреляла около 5.30 ч местно време днес (23.30 ч българско време вчера) две балистични ракети с малък обсег. Те са прелетели приблизително 450 километра, преди да паднат в Японско море, уточниха южнокорейските въоръжени сили в комюнике, цитирано от ДПА.

По-рано те съобщиха, че Пхенян е изстрелял "неидентифицирани снаряди".

Според южнокорейското и американското разузнаване двете ракети са имали същите характеристики като балистичните ракети, изстреляни от Севера на 25 юли.

Резолюции на ООН забраняват на затворената комунистическа страна да изстрелва балистични ракети.

Експертен екип на ООН, отговарящ за наблюдение на санкциите на световната организация, каза, че киберспециалисти от Северна Корея са набрали незаконно средства в размер на до 2 милиарда долара за севернокорейската програма за оръжия за масово унищожение, предаде Асошиейтед прес.

Северна Корея извършва кибератаки с цел кражба на средства от финансови институции и борси за купуване и обмен на криптовалути, за да генерира приходи в нарушение на санкциите, казват експертите.

Освен това Северна Корея продължава да има достъп до световната финансова система чрез банкови представители и мрежи, в резултат на недостатъчно стриктно прилагане на финансовите санкции от страна на някои държави членки и на измамни практики, прилагани от Пхенян, допълват експертите.

Междувременно Пхенян заяви, че съвместните военни маневри на САЩ и Южна Корея подкопават усилията за постигане на мир на Корейския полуостров и свидетелстват за липсата на политическа воля на двете страни за подобряване на отношеният.

Пхенян продължава да се стреми към уреждане на проблемите чрез диалог, но ще бъде принуден да търси нови пътища, ако Вашингтон и Сеул продължат с враждебните военни действия, каза говорител на севернокорейското външно министерство, цитиран от КЦТА.

Facebook logo
Бъдете с нас и във