Банкеръ Daily

Свят

"Северен поток -2" ще отговаря на всички технически стандарти

Проектът "Северен поток - 2" ще отговаря на всички условия по издадените разрешения за строителство и техническите стандарти, съобщават от пресслужбата на Nord Stream 2 AG. От компанията са отказали да коментарат продължаващите процедури по сертификация в качеството му на независим оператор на газопровода.

"Nord Stream 2 не коментира продължаащите процедури. Проектът ще съответства на всички условия по издадените разрешения и техническите стандарти. За следващите стъпки ние ще съобщим допълнително", съобщават от компанията.

По-рано  Германското федерално мрежово агентство съобщи, че е пристъпило към разглеждане на заявката за сертификация на компанията Nord Stream 2 AG като независим транспортен оператор. Заявката е подадена още през юни, но агентството  е правило проверки вече. Срокът за разглеждане ще се отчита от 8 септември, а срокът е четири месеца.

Регистрацията в качества на независим транспортен оператор е необходима, за да  съответства на едно  от базовите изисквания на Третия енергиен пакет на Европейския съюз. Става въпрос за така наречения unbundling, или разделение на компаниите. Смисълът е в  това, юридическите лица, които се занимават с добива на ресурси, да нямат права да ги  транспортират -  за всеки от тези два  процеса трябва да има  различни фирми. Ако строителството на газопровода "Северен поток - 2" беше завършило до 23 май 2019 година, то това правило не би се отнасяло за него.

За проекта

"Северен поток - 2" има две тръби, като газопроводът е с общ капацитет от 55 млрд. куб. метра годишно. Тръбите се положени от крайбрежието на Русия през Балтийско море до крайбрежието на Германия.

Въвеждането на газопровода в експлоатация се планира до края на тази година. От "Газпром" съобщиха, че по газопровода "Северен поток - 2" през тази година може да  бъдат доставени 5.6 млрд. куб. метра природен  газ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във