Банкеръ Daily

Свят

"Северен поток - 2" не влияе на енергийната сигурност на Британия

Въвеждането в експлоатация на  газопровода "Северен поток - 2" няма да  има пряко влияние върху енергийната сигурност на Великобритания. Но този факт предизвиква безпокойство в Лондон по повод зависимостта на другите страни от  Европа от руския газ.

Това е заявил официалният представител на премиера на Великобритания Борис Джонсън, чиито думи цитира вестник The Times.

"Макар "Северен поток - 2" да няма пряко влияние върху  енергийната сигурност на Обединеното кралство, то са възможни сериозни последствия за страните от Централна и Източна Европа“, е заявил сътрудникът в премиерската канцелария на „Даунинг стрийт“ 10. „Някои европейски страни изцяло или почти изцяло зависят от руския газ, което предизвиква сериозно безпокойство по повод на енергийната им сигурност".

Представителят на Борис Джонсън също така изказва твърждението, че пускането на  новия газопровод ще има съществени последствия за икономиката на Украйна, тъй като доставките на газ по "Северен поток - 2" ще стават извън нейната територия.

Великобритания покрива част от своето потребление от природен газ самостоятелно - за сметка на находището в Северно море, а същота и с получения газ от Норвегия, Катар и страните от Близкия изток.

На 4 октотмври 2021 година Датската агенция по енергетика съобщи, че операторът на проекта "Северен поток - 2" - компанията Nord Stream 2 AG, е изпълнил всички условия за въвеждане на газопровода в експлоатация. Компанията също така съобщи и за началото на запълване с природен газ на първата тръба на "Северен поток - 2", строителството на който завърши през септември. Подготвителните работи на втората тръба продължават.

Руската страна неведнъж е подчертавала, че "Северен поток - 2" е търговски проект и се реализира съвместно с европейски партньори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във