Банкеръ Daily

Свят

"Северен поток - 2" не трябва да бъде средство за натиск срещу Русия

Австрийският канцлер Карл Нехамер

"Северен поток - 2" е европейски проект. Той не бива да бъде използван като средство на  натиск върху Русия заради ситуацията в Украйна. Това е заявил в интервю за немския вестник Die Welt новият канцлер на Австрия Карл Нехамер.

"Аз не считам, че трябва да свързваме пускането в експлоатация на "Северен поток - 2" с руското поведение към Украйна. С това ЕС може само да си навреди. "Северен поток - 2" отговаря на интересите не само на Русия. От него ще имат изгода и Германия, и Австрия и другите страни в Европейския съюз. "Северен поток - 2" е европейски проект, който не трябва да бъде използван като средство за натиск към Москва", е  отбелязал Нехамер.

Австрийският канцлер добавя, че насилието не трябва да бъде средство, което използват политиците, и възможното нарушение на международното право може да  има своите последствия. "Затова трябва да се пазят интересите на Украйна като транзитьор на природен газ", - добавил он.

По неговите думи, Австрия продължава да поддържа газопровода "Северен поток - 2" и очаква неговото скорошно пускане в експлоатация, както се планираше. По думите на канцлера, Европа поставя ударението върху възобновяемите източници на енергия. Но сега тя се нуждае от нефт и природен газ, като те са й важни, затова енергоснабдяването на страните от ЕС беше обезпечено чрез различни маршрути и газопроводи. "Това се отнася и за Австрия. "Северен поток - 2" е важен проект, който дава на Европейския съюз сигурност на доставките по отношение на енергията", подчертава Нехамер.

Строителството на газопровода напълно беше завършено на 10 септември тази година. За пускането му в експлоатация обаче е нужно да получи регистрация като независим транспортен оператор. Тя е нужна, за да съответства проектът на нормите на Газовата директива на Европейския съюз.

Facebook logo
Бъдете с нас и във