Банкеръ Daily

Свят

"Северен поток-2" и "Турски поток" ще заработят въпреки американските санкции, заяви Лавров

Руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви, че газопроводите "Северен поток-2" и "Турски поток" ще заработят въпреки американските санкции, предаде Ройтерс, като се позова на агенция Интерфакс. Русия възнамерява да отговори на новите мерки, даде да се разбере той.

В петък президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа закон за налагане на санкции на компании, полагащи тръби за газопровода "Северен поток-2". Целта на проекта е да удвои газовия капацитет на северния газопровод към Германия "Северен поток".

Лавров заяви, че Русия е готова да включи тежката ракета "Сармат" и хиперзвуковата ракета "Авангард" в нов договор за намаляване на стратегическите оръжия СТАРТ, ако той бъде продължен. „Москва е готова и да демонстрира ракетата "Сармат" на САЩ”, каза руският външен министър в ефира на държавната телевизия. Лавров съобщи, че американският президент е изпратил кратко писмо до руския си колега Владимир Путин по въпроса за Договора за ликвидирането на ракетите със среден и по-малък обсег.

"Американският президент Доналд Тръмп изпрати кратко писмо, в което казва, че те са готови да продължат търсенето на начини за преодоляване на проблемите в нашите отношения", заяви руският външен министър. Писмото на Тръмп било в отговор на предложението на Путин да бъде наложен мораториум върху разработването на ракети, които са забранени от договора.

През август САЩ официално напуснаха споразумението с аргумента, че Русия го нарушава и вече е разположила тип забранена ракета - обвинение, което Кремъл отрече.

Facebook logo
Бъдете с нас и във