Банкеръ Daily

Германските служби за сигурност:

"Северен поток 1" може да остане неизползваем завинаги

Федералната разузнавателна служба на Германия

Германските служби за сигурност се опасяват, че газопроводът "Северен поток 1" ще остане неизползваем завинаги, след като бяха установени големи течове от тръбите на "Северен поток 1" и "Северен поток 2", минаващи по дъното на Балтийско море. Това съобщи германският всекидневник "Тагесшпигел", позовавайки се на правителствени източници, предаде Ройтерс.

Ако течовете в двете тръби на "Северен поток 1" не бъдат отстранени бързо, големи количества солена морска вода ще проникнат в тръбопроводите и ще причинят корозирането им.

В същото време изданието посочва, че специалисти от германското външно министерство и други федерални министерства, както и канцеларията на федералния канцлер обсъждат последствията от инцидента. Германските власти ще затегнат контрола над германските териториални води, като техни кораби ще наблюдават по-отблизо съответните маршрути на ключови инфраструктурни обекти, пише още изданието. 

Подобно на Европейската комисия, германските служби за сигурност и германската Федерална разузнавателна служба (БНД) твърдят, че причината за инцидентите е саботаж. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във