Банкеръ Daily

Свят

Сеул вече предпочита военните мерки спрямо Пхенян

След последния ядрен опит на Пхенян висши  южнокорейски служители в сферата на сигурността започват да клонят към засилване на военните мерки, вместо към диалог със Северна Корея. Това съобщи днес министърът на отбраната на Южна Корея, цитиран от южнокорейската информационна агенция Йонхап.

"На среща на Съвета за национална сигурност (състояла се малко след ядрения опит в неделя), мненията клоняха в посока засилване на военния отпор (засега), вместо към (следване на) Берлинската декларация или към диалог", каза Сон Йон Му на парламентарно заседание.

Под Берлинска инициатива се има предвид политиката на президента Мун Дже Ин за ядрено разоръжаване на Пхенян с гаранция за сигурност в комбинация с икономически и дипломатически стимули с цел сключване на мирен договор. Инициативата отхвърля перспективата за обединяване насила на Корейския полуостров.

Юнокорейският министър на отбраната опроверга появилите се в медиите твърдения, че на неотдавнашните преговори във Вашингтон с американския министър на отбраната Джеймс Матис той бил поискал САЩ отново да разположат ядрения си арсенал, който бе изтеглен от полуострова в началото на 90-те.

В доклад до комисията по отбраната към парламента министерството каза, че ще преговаря с Вашингтон за разполагане на ядрен самолетоносач, стратегически бомбардировачи и друга техника на полуострова в отговор на севернокорейския ядрен опит.

От доклада стана също така ясно, че Сеул планира да проведе военни учения с изтребители Ф-15К и ракети въздух-земя "Таурус", които имат 500 км обсег и могат да нанесат удари по севернокорейските ядрени и ракетни обекти.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във