Банкеръ Daily

Свят

Сеул: Северна Корея изстрелял балистична ракета с малък обсег

Северна Корея изстреля балистична ракета, съобщи южнокорейската армия, три дни преди да встъпи в длъжност новият южнокорейски президент Юн Сук-йол, който се зарече да следва твърда линия към Севера, предаде Ройтерс. Според южнокорейските военни КНДР е изстреляла ракета с малък обсег, за която се предполага, че е балистична ракета, която се изстрелва от подводница. Пускът е извършен към 05:00 ч. по Гринуич тази сутрин в района на Синпо, където Северна Корея държи подводници, както и оборудване за пробни изстрелвания на балистични ракети за подводници. Южнокорейската армия допълни, че ракетата е прелетяла 600 км на максимална височина от 60 км, се казва в информацията, цитирана от БТА.

В Туитър японското министерство на отбраната също съобщи, че изстреляният снаряд може да е балистична ракета. Японската брегова охрана заяви, като се позова на министерството на отбраната, че снарядът е паднал към 05:25 ч. Същата информация като тази на бреговата охрана съобщи и японската телевизия, като се позова на правителствени източници, които уточняват, че тя е паднала съвсем близо до изключителната икономическа зона на Япония.

В сряда Северна Корея изстреля балистична ракета по посока на източните си крайбрежни води, обявиха Южна Корея и Япония. Това стана, след като преди това Пхенян обеща ударно развитие на ядрените си сили. По оценки на САЩ КНДР подготвя ядрения полигон Пунгери и може да е в състояние да извърши ядрен опит още в началото на този месец.

"Вместо да приеме поканите за диалог, режимът на Ким изглежда подготвя опит с тактическа ядрена бойна глава. Моментът, в който ще бъде извършено той, ще зависи най-вече от това кога ще са готови подземните тунели и модифицираната технология на устройството, което ще бъде използвано", каза Лейф-Ерик Ийзли, преподавател в Университета "Ихва" в Сеул. "Възможен седми ядрен опит би бил първият от септември 2017 г. и ще повиши напрежението на Корейския полуостров, както и заплахата, произтичаща от погрешни преценки и лоша комуникация между режима на Ким и новото правителство на Юн."

Юн встъпва в длъжност във вторник. Президентът на САЩ Джо Байдън ще посети Южна Корея на 21 май и ще се срещне с него.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във