Банкеръ Daily

Свят

Сеул планирал да ликвидира Ким Чен Ун

Предишното правителство на Южна Корея, оглавявано от президентката Пак Гън Хе, е планирало да ликвидира севернокорейския лидер Ким Чен Ун, прикривайки смъртта му като нещастен случай. Това съобщи в понеделник японският вестник "Асахи", позовавайки сведенията си на документи, подписани от самата Пак, предаде БГНЕС.

По сведения на медията позорно свалената от власт южнокорейска президентка е подписала през декември 2015 година документ за "смяна на ръководството" на КНДР, като работата е била възложена на националното разузнаване. Сред разглежданите варианти е било симулирането на обикновен пътен инцидент или причиняването на катастрофа на влака, с който Ким Чен Ун се придвижвал.

Въпреки това обаче опитите за преврат в Пхенян са се провалили в резултат на развихрилия се скандал, който впоследствие коства не само поста, но и достойнството на първата жена президент в страната. Както отбелязва изданието, яростната позиция на Република Корея спрямо съседката й е била породена от активизацията на военните програми на КНДР и най-вече от успеха й при разработката на ядрени оръжия.

Настоящият обитател на Синия дом (президентския дворец) Мун Дже Ин обаче няма намерение да продължи с намеренията на свалената от власт Пак.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във