Банкеръ Daily

Свят

Сеул няма планове за развиване на собствено ядрено възпиране

Юн Сук-йол

Президентът на Южна Корея Юн Сук-йол заяви днес, че правителството му няма планове за използване на собствено ядрено възпиране на фона на нарастващите севернокорейските ядрени заплахи и призова Севера да се върне към диалог за денуклеаризация в замяна на икономически ползи, предаде Асошиейтед прес.

Юн коментира темата часове след като южнокорейската армия регистрира изстрелване на две севернокорейски крилати ракети от регион, близо до столицата на КНДР Пхенян към западните й териториални води. Обединеният комитет на началник-щабовете на Южна Корея не потвърди веднага подробности за ракетите, включително колко далеч са стигнали.

Напрежението може да нарасне допълнително следващата седмица, тъй като САЩ и Южна Корея започват най-голямото си съвместно военно учение от години, противопоставяйки се на заплахата от Северна Корея. КНДР смята подобни учения за репетиции за нахлуване и често в отговор извършва ракетни тестове или други провокации.

Корейският президент каза пред журналисти, че Южна Корея не желае силова политическа промяна в Северна Корея и призова за дипломация за изграждане на устойчив мир между съперниците на фона на напрежението около ускоряващата се оръжейна програма на Севера.

Юн коментира темата няколко дни след като предложи "дързък" пакет за икономическа помощ за Северна Корея, ако тя се откаже от програмата си за ядрени оръжия, като същевременно избегна остри критики към Севера, след като КНДР обвини Юга за избухването на ковид на нейна територия и заплаши със "смъртоносно" отмъщение.

Предложението на Юн за широкомащабна помощ в сферата на храните и здравеопазването, както и модернизирането на електроенергийната и пристанищната инфраструктура, напомня на предишни предложения на Южна Корея, отхвърляни от Севера. Комунистическата държава рязко ускори разработването на ядрени оръжия и балистични ракети, смятани от нейния лидер Ким Чен-ун за най-сигурната гаранция за оцеляване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във