Банкеръ Daily

Свят

Сертификацията на "Северен поток - 2" ще закъснее

От германския енергиен концерн Uniper  не разчитат на това, че Федералната мрежова агенция на Германия в скоро време ще издаде разрешение за експлоатацията на газопровода "Северен поток - 2". Това мнение е изразил шефът на компанията Клаус-Дитер Маубах.

"Сертификацията на газопровода, съдейки по всичко, което аз знам, във всеки случай ще бъде толкова закъсняло, че тя няма да ни помогне в кризата с доставките на природен газ през тази зима", е казал Маубах. Заедно с това той е подчертал, че Русия вече няколко десетилетия е надежден партньор в областта на доставките на природен газ. "Всички споразумения, които ние сме сключили с руския "Газпром", се изпълняват", е отбелязал шефът на Uniper.

Говорейки за сегашната ситуация с цените и обемите на природен газ в Европа, той подчертава и това, че руската страна, очевидно, не е в състояние да достави повече природен газ. "За това се водят големи дискусии - може ли Русия въобще да го направи или пък не иска", отбелязва Маубах, добавяйки, че се въздържа от собствена оценка. Шефът на Uniper казва и това, че и в Русиа газовите хранилища са запълнени не в такъв обем, какъвто е бил година  по-рано.

По думите на Маубах, ръстът на цените на природния газ е свързан с различни фактори, в това число и със съкращението на собственото производство в Европа и развитието на конюнктурата в Азии - по-бързото възстановяване, търсенето на синьото гориво и съответно по-високата цена, което кара търговците с енергийни суровини да гледат в посока Азия за сметка на нуждите на Европа.

Други анализатори пък отбелязват, че зелената сделка в ЕС накара много банки да намалят или да спрат кредитирането на проекти в областта на добива на нефт и природен газ и разработването на въглищни мини. Това пък води и до намаляване на тези инвестиции, но постепенно находищата се изчерпват и неразработването на нови такива ще свива обема на добива на изкопаеми горива. Големите европейски енергийни компании пък пренасочват дейността си и започват да развиват проекти за възобновяеми енергийни източници.

Facebook logo
Бъдете с нас и във