Банкеръ Daily

Свят

Сертификацията на "Северен поток - 2" може да не завърши до януари 2022 г.

Процесът на сертификация на проекта "Северен поток - 2" може да се проточи и да не завърши до началото на 2022 година. Такова мнение са изказали пред вестник "Известия" председателят на енергийния комитет в Бундестага Клаус Ернст и депутатът в германския парламент от партията "Алтернатива за Германия" Ян Нолте.

По думите на Ернст, изводът на федералното министерство на икономиката на Германия, че "Северен поток - 2" не е заплаха за сигурността на доставките в Германия и ЕС, е "важно и правилно мнение". "Но аз не съм уверен, че Германия ще започне да  получава газ през газопровода до края на тази година. За това има две причини. Федералната мрежова агенция на ФРГ трябва до януари 2022 година да прегледа сертификацията на тръбопровода. След това Еврокомисията има още четири месеца, за да  даде своята „присъда".

Нолте също така допуска, че сертификацията на проекта може да се удължи до януари 2022 година, а това означава, че  няма да се сбъднат прогнозите за пуск на тръбопровода до Нова година. "Освен това, проверката на Еврокомисията, която ще последва след това, е още по-проблематична“, отбелязва той. „Доколкото "Северен поток - 2", има много политически противници, всички тези месеци може да бъдат пропилени. На потребителите в Европа, страдащи от високите цени на природния газ, ще им бъде трудно да се справят с това".

За пускането на газопровода операторът на проекта трябва да предостави в Управлението на минното дело в немския град Щралзунд сертификати за съответствие на техническите норми. Също така ще трябва да получи регистрация като независим транспортен оператор - Федералното мрежово агентство трябва да публикува проект на решение до 8 януари 2022 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във