Банкеръ Daily

Свят

Сепаратисти се договарят за правителство в Каталуния

Пере Арагонес

Партиите "Леви републиканци за Каталуния" (ЛРК) и "Заедно за Каталуния", привърженици на независимостта на автономната област, са постигнали предварително споразуние по въпроса за съставяне на коалиционно правителство на Каталуния. За това съобщава агенция Europa Press.

По нейна информация, това споразумение може да помогне за утвърждаване на кандидатурата на Пере Арагонес от ЛРК за поста на каталунски лидер. Макар все още да не е обявена дата за дебатите в парламента на областта по този въпрос, за политическите сили остават само девет дни, за да се избегне провеждането на още едни избори.

Последните предсрочни парламентарни избори в Каталуния бяха на 14 февруари. По резултатите от тях победа извоюва социалистическата партия, която поддържа единството на Испания. Но три сепаратистски политически сили заедно имат болшинство по броя на местата в регионалния парламент. Става дума за партията ЛРК, "Заедно за Каталуния" и "Кандидати за народно единство". Председател на ЛРК е Ориол Жункерас - бивш заместник-ръководител на правителството на региона, осъден на 13 години лишаване от свобода заради организирането на незаконния сепаратистски плебисцит през 2017 година. Превърженик на "Заедно за Каталуния" е бившият премиер на областта Карлес Пучдемон, който избяга от испанското правосъдие в Белгия след референдума за независимост. Ако се върне в Испания, Пучдемон ще бъде арестуван, тъй като е обвинен в подбуждане към бунт.

В края на март парламентът на Каталунии не утвърди кандидатурата на Арагонес за поста премиер на региона. Тогава това не стана заради липсата на споразумение между ЛРК и "Заедно за Каталуния". Търканията между двете партии са най-вече заради различния подход към исканата независимост на Каталуния. Докато хората на Пучдемон са крайни в решенията си и дори наричат всеки, който говори испански "колонизатор“, то привържениците на Арагонес искат нов референдум и преговори с Испания за обявяването на независима Каталуния.

 

Автономна област Каталуния

заема площ от 32 108 km² и има население 7 552 596 души. От тях около 15% са имигранти от други страни. Каталуния заема североизточната част на страната и граничи с областите Арагон и Валенсия, както и с Франция и Андора на север.

След смъртта на Франко през 1975 г., Каталуния възстановява регионалното си правителство Generalitat (което е в изгнание от 1939-а след Гражданската война) през 1977 година. Приема испанската конституция от 1978-а, според която областта получава политическа и културна автономия и през 1979 г., като останалите испански автономни области, приема статут за автономия (Statute of Autonomy of Catalonia of 1979), който е със силата на основен закон.

Според испанската конституция Каталуния като автономна област разполага със значителна законодателна и изпълнителна независимост. Върховният орган на властта се нарича Generalitat de Catalunya и се състои от парламент от 135 депутати, избирани на всеки 4 години, президент и Изпълнителен съвет (правителството).

Областта е един от най-високоиндустриализираните райони в страната и Европа. Селското стопанство е силно механизирано и високоефективно. Машиностроенето е добре развито със стотици заводи, които произвеждат различни компоненти за автомобилостроителната промишленост. Химическата промишленост е с най-голям обем в Испания.

В Тарагона се намира един от най-големите нефтопреработвателни комбинати в Испания. Каталуния е и най-големият производител на текстил в страната. Хранително-вкусовата промишленост е развита повсеместно.

Транспортът е отлично развит - над 1200 км автомагистрали, голяма гъстота на железопътните линии, три международни летища. Пристанището на Барселона е най-голямото на Средиземно море.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във