Банкеръ Daily

Свят

Сенатът в САЩ ще гласува по предложените санкции срещу "Северен поток - 2"

Сенатът на САЩ, както се очаква, ще гласува предложения от републиканеца Тед Круз (от щата Тексас) законопроект за санкции срещу "Северен поток - 2". Това показва графикът за работата на горната камара на американския законодателен орган за 13 януари.

За утвърждаването на законопроекта на Тед Круз в Сената са необходими 60 гласа. За да бъде приета тази инициатива от горната камара, републиканецът трябва да получи поддръжката на най-малко 10 демократи. Вестник Politico по-рано писа, че Сенатът, най-вероятно, няма да утвърди тази инициатива. По информация на изданието, демократите, които по-рано се изказваха в подкрепа на новите рестрикции по отношение на газопровода, "сигнализираха за промяна в своята позиция". В понеделник заместник държавният секретар на САЩ по политическите въпроси Виктория Нюланд и старшият съветник в Държавния департамент на САЩ по енергийната сигурност Еймос Хокстин се срещнаха със сенатори демократи, за да ги убедят да не подкрепят този документ.

Законопроектът на републиканеца задължава вашингтонската администрация да наложи санкции по отношение на газопровода в рамките на 15 дни след неговото утвърждаване. Рестрикциите, според документа, ще бъдат насочени към организациите, отговорни за проектирането, строителството и експлоатацията на газопровода, а също така и по отношение на някои техни служители. Санкциите предвиждат забрана за влизане в САЩ, а също така и замразяване на активи в САЩ и забрана за американски граждани или компании за правене на бизнес с включените в черния списък.

В сряда група демократи начело с Робърт Менендес внесоха в Сената на САЩ свой законопроект за рестрикции срещу Русия в случай на ескалация на  напрежението около Украйна. Документът предполага, наред с другите неща, въвеждане на санкции срещу руския президент Владимир Путин, премиера на Русия, министрите на външните работи и на отбраната, началникът на Генералния щаб на руската армия и на други представители на военното ръководство. Освен това, ограничителните мерки може да стигнат и до газопровода "Северен поток - 2".

Подкрепата си за инициативата на демократите заяви вече говорителката на Съвета за национална сигурност  на Белия дом Емили Хорн. В същото време тя критикува законопроекта на републиканеца Тед Круз. Емили Хорн е заявила, че тази инициатива "подкопава усилията за сдържане на Русия и ще отнеме лостовете за въздействие, които в момента имат Съединените щати и техните съюзници и партньори". "Всичко това - в този момент, когато ние трябва в най-висока степен да бъдем единни с нашите европейски партньори, в това число и с Германией, това е неправилно", е подчертала Емили Хорн.

Строителството на "Северен поток - 2" напълно беше завършено на 10 септември 2021 година.

Немският военен министър призова да не се свързват "Северен поток - 2" и ситуацията около Украйна

Темите "Северен поток - 2", който е икономически проект, и ситуацията около  Украйна, не бива да се  смесват. Това е заявила в четвъртък министърът на отбраната на Германия Кристине Ламбрехт пред германската радиостанция RBB.

"Не трябва да се вкарва "Северен поток - 2" в този конфликт", е казала тя. "Този конфликт трябва да се реши с преговори", е добавила Ламбрехт. Според нея, сега има такава възможност. Тя е призовала да не се използват в търсенето на решение "проекти, които съвсем не са свързани". "Така няма да се получи", отбелязва представителят на социалдемократите.

По-рано генералният секретар на германската управляваща Социал-демократическа партия на Германия Кевин Кюнерт се изказа да не се свързват въпросът за "Северен поток - 2" с политическите разногласия с Русия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във