Банкеръ Daily

Свят

Сенатът отхвърли законопроект за отмяна на Обамакеър

Сенатът на САЩ отхвърли законопроект за отмяна на редица ключови положения в програмата за здравно осигуряване, разработена от предишния президент Барак Обама и известна като Обамакеър. 

За отмяната гласуваха 49 сенатори, а 51 - против. Гласовете се разделиха по партийна принадлежност, като републиканците гласуваха "за", а демократите - "против". Съдбата на документа беше решена от трима сенатори републиканци - Джон Маккейн, Лайза Мъркоуски и Сюзън Колинс, които се присъединиха към колегите си демократи.

През май Доналд Тръмп се зарече да сложи край и „да довърши“ закона за достъпно здравеопазване на неговия предшественик Барак Обама. Камарата на представителите на САЩ прие законопроект, с който се отменя закона.

"Обамакеър“ бе първият мащабен опит да се реформира здравната система в САЩ от 60-те години на миналия век. Въпреки това Тръмп се изказа остро за него.

Републиканците в американския Сенат коментираха, че неуспехът е „голямо разочарование“. Кръгове във Вашингтон разкритикуваха отмяната на законопроекта на Обама, отбелязвайки, че сега ще пострадат милиони американски семейства.

Facebook logo
Бъдете с нас и във