Банкеръ Daily

Свят

Сенатът на САЩ утвърди Ейми Кони Барет за член на Върховния съд

Сенатът на американския Конгрес утвърди кандидатурата на Ейми Кони Барет за член на Върховния съд на Съединените щат.

Петдесет и двама сенатори подкрепиха кандидатурата на Барет, а 48 гласуваха против. Само един сенатор републиканец гласува заедно с демократите.

Ейми Кони Барът става 115-ият съдия във Върховния съд на САЩ. След вота тя положи клетва на церемония на открито в Белия Дом.

Това е едва петата жена, която влиза в американския конституционен съд в над 230-годишната история на институцията. Барет е третата номинация на президента Доналд Тръмп за Върховния съд и зациментира консервативното мнозинство на органа седмица преди изборите.  

Тръмп определи потвърждаването на номинацията като „ден от голямо значение.“  Барет, която е религиозен консерватор, обеща да отстоява независимостта на съдебната система.

Новият върховен съдия ще заеме овакантеното място на Рут Бейдър Гинсбърг, която в продължение на десетилетия бе икона за либералите. Гинсбърг почина миналия месец.

Демократите критикуваха републиканците за процеса по избиране на заместник на Гинсбърг. Те ги обвиниха в двуличност заради блокадата им през 2016-а на номинация за Върховния съд на президента демократ Барак Обама с довода, че в период близо до избори за президент е удачно да се изчака вотът.

Демократите също посочват, че досега не имало гласуване на съдия толкова близо до президентски избори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във