Банкеръ Weekly

Свят

Сенатът на САЩ притисна Пекин

Азиатската обиколка на американския президент Доналд Тръмп прикова световното внимание най-малкото по две причини. Първо, това е най-голямото му пътуване от влизането му в Белия дом. И второ, с нея бяха свързани надеждите за напредък по все по-болезнения проблем с ядрения арсенал на Северна Корея. Но докато американският президент летеше между далекоизточните столици, в собствената му страна бе предприето действие, което сериозно ще повлияе на ситуацията на Корейския полуостров.

Един ден преди пристигането на Тръмп в Пекин Сенатът на Съединените щати придвижи нов законопроект за санкции, насочени срещу главната опора на Пхенян - Китай. На 7 ноември комисията по банково дело към Сената одобри единодушно текстовете за налагане на санкции на китайски банки и други финансови институции, ако се окаже, че те помагат на Северна Корея да избягва съществуващите санкции от САЩ и Съвета за сигурност на ООН. Нормативният акт носи името на Ото Уормбиър, студента от Охайо, който бе държан повече от година в севернокорейски затвор и бе върнат в родината си през юни, но почина дни след това.

Целта на законопроекта е да бъде засилен натискът върху Пекин посредством китайските компании, работещи с Пхенян. Или по думите на Крис Ван Холън, един от придвижилите го сенатори, той трябваше "да даде на администрацията инструмент", с който да си послужи след пристигането на президента в Китай. Санкциите най-сетне ще се сдобият с "истински зъби", с които ще накарат Северна Корея да седне на масата за преговори, допълни Ван Холън, цитиран от "Форин полиси".

Проектозаконът обаче не е бил координиран с администрацията, стана известно от неин представител. Нещо повече, Белият дом по-рано е предупредил сенатската комисия да не приема нормативни актове, които биха могли да възпрепятстват работата на дипломацията. Текстът връзва ръцете на Доналд Тръмп и по още един начин - като го задължава да уведоми Конгреса, преди да прекрати или преустанови санкциите.

От друга страна, Белият дом вече от една година се мъчи да накара Китай да предприеме по-сериозни действия, за да бъде блокирана финансовата активност на Северна Корея. Както е известно, страната е силно зависима от Китай, към който отива 85 на сто от износа й. Така че Пекин държи ключовите лостове, които биха могли да я накарат да се откаже от ядрената и ракетната си програма. До момента обаче той не го е направил.

Facebook logo
Бъдете с нас и във