Банкеръ Daily

Свят

Сенатори поискаха анкетна комисия за руските хакерски атаки

Американски сенатори републиканци и демократи поискаха специална конгресна двупартийна комисия да разследва кибератаките, извършени срещу САЩ от чужди държави и конкретно предполагаемите усилия на Русия да повлияе на президентските избори, предаде Ройтерс.

Чарлз Шумър, който от януари ще бъде лидер на демократите в Сената в новия Конгрес, и републиканецът Джон Маккейн, председател на сенатската комисия по въоръжените сили, заявиха поотделно вчера, че е необходимо специална конгресна комисия да се заеме с разследване на хакерските атаки срещу електронната кореспонденция на Демократическата партия в предизборната кампания.

Шумър и още трима сенатори - републиканците Джон Маккейн и Линдзи Греъм и демократът Джак Рийд, изпратиха писмо до лидера на републиканците в Сената Мич Макконъл, в което поискаха да бъде съставена специална разследваща комисия.

Макконъл каза миналата седмица, че ще подкрепи усилията за разследване на руската намеса в президентските избори. Американски разузнавателни служби стигнаха до заключението, че Русия се е опитала да повлияе на изборите на 8 ноември, като е извършила хакерски атаки срещу отделни личности и институции, включително Демократическата партия.

Президентът Барак Обама каза в петък, че руският президент Владимир Путин може лично да е разрешил хакерските атаки срещу Демократическата партия, посочва Ройтерс.   

Facebook logo
Бъдете с нас и във