Банкеръ Daily

Свят

Сенатори от САЩ опитват да спрат доставката на Ф-35 за Турция

Ф-35

Трима американски сенатори са предложили мярка, целяща да бъде блокирана доставката на изтребители пето поколение Ф-35 за Турция.

Предложението е било направено от двама сенатори на Републиканската партия и една представителка на демократите, съобщи гръцкото издание Антена/нюз. То идва в момент, когато отношенията между САЩ и Турция се намират в процес на влошаване, посочва изданието.

В свое съобщение сенаторите изказват тревога за намиращия се в затвора пастор Андрю Брънсън, който бе задържан от турските власти по обвинение в участие в опит за военен преврат в Турция през 2016 г.

Те мотивират своето предложение за блокиране на самолетните доставки с това, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган управлявал по начин, който сенаторите смятат за "опасен", тъй като турският президент игнорирал върховенството на закона.

Стратегическите решения на Турция, за жалост, все повече се отдалечат от интересите на САЩ и са в противовес с тях, което прави все по-рисковано доставянето на самолети Ф-35 на режима на Ердоган, казал един от сенаторите. 

Турция планира да закупи над 100 самолета Ф-35, а нейни компании участват в съвместното производство на този изтребител. Анкара очаква да започне да получава първите самолети до една година.

Анализатори в Атина се опасяват, че доставката на тези изтребители ще доведе до още по-голям дисбаланс в Егейско море.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във