Банкеръ Daily

Свят

Сенатори искат санкции на САЩ за Турция заради Средиземно море

Демократът от Сената на американския Конгрес Робърт Менендес и сенаторът демократ Крис Ван Холън призоваха американския държавен секретар Майк Помпео заедно с ЕС да въведе санкции срещу ключови сектори на турската икономика заради действията на Турция в Средиземно море, предаде ТАСС.

Двамата сенатори изтъкнаха необходимостта от извеждането на турските кораби от международни води. Те определиха действията на Турция в Източното Средиземноморие като провокационни.

Сенаторите призоваха САЩ и ЕС да разработят план за всеобхватни съвместни санкции, които да засегнат ключови сектори от турската икономика, ако Турция продължи незаконните действия в Източното Средиземноморие и откаже да разреши въпроса в безпристрастен международен съд.

На 6 август гръцкият външен министър Никос Дендиас подписа с египетския си колега Самех Шукри споразумение за разграничаване на морските зони. Това споразумение според Атина затвърждава правото на гръцките острови над морския шелф и изключителната икономическа зона. Турското външно министерство обаче обяви, че Турция няма да признае това споразумение и изпрати свой изследователски кораб, съпроводен от група военни кораби за сеизмографски проучвания в гръцкия морски шелф близо до остров Кастелоризо. В отговор Гърция приведе силите си в бойна готовност и заяви, че ще отстоява суверенните си права. Освен това Гърция не признава подписания през ноември между Анкара и базираното в Триполи либийско правителство меморандум за взаиморазбиране при разграничаването на морските зони между Турция и Либия. Според гръцкото външно министерство този документ лишава от право на континентален шелф и на изключителна икономическа зона гръцките острови, намиращи се между Турция и Либия.

Турция е готова да отговори в случай, че нейният сеизмичен кораб "Оруч реис", който извършва проучвателни работи за въглеводорови в Източното Средиземноморие, бъде нападнат, заяви днес турският президент Ердоган.

"Ако нападнете нашия кораб "Оруч реис" в Източното Средиземноморие, ще платите висока цена", бяха думите му, цитирани от световните агенции.

Той добави, че днес "те вече получиха първия отговор /от Турция/", но не обясни за какъв отговор става дума, нито на кого е даден.

В понеделник Турция изпрати "Оруч Реис" и два поддържащи кораба за сеизмични проучвания в район, за който Гърция заявява, че е част от нейния континентален шелф. Това разпали отново напрежението между двете страни, съюзници в НАТО, които са изпратили военни кораби в района, в който действа "Оруч Реис".

Планирано е дейността на кораба в зоната между Гърция и Кипър да продължи до 23 август.

Facebook logo
Бъдете с нас и във