Банкеръ Daily

Свят

Сексуалният тормоз е новият капан за Уолстрийт

Въпреки че движението #MeToo не донесе същата полза за финансовата индустрия, каквато постигна в Холивуд, политиката, медиите и други сектори, банки, застрахователни агенции и хедж фондове все още мислят за рисковете от скандал или поне техните адвокати, предаде ''Бизнес Инсайдър''

Публичните финансови компании значително увеличиха употребата на няколко думи и фрази от #MeToo в своите годишни доклади за 2018 г., според преглед на 10 хиляди заявления от компанията за данни Sentieo, по-специално в техните раздели, фокусирани върху рисковете, пред които е изправен техният бизнес.

Докато думата "сексуално" не е била изброена като рисков фактор за всяка финансова компания през 2017 г., до следващата година тя се появява при подаването на заявления за три такива компании. Досега през 2019 г. думата се появява в секцията за риск на девет компании. Използването на думата "тормоз" също се е увеличило. През 2017 и 2018 г. тя се появява в седем годишни доклада на финансовите фирми всяка година. Досега през 2019 г. той се е увеличил повече от два пъти в 15 компании за финансови услуги.

Актуализираният език в годишните доклади на компаниите показва, че влиянието на движението се следи отблизо от най-големия финансов сектор.

Компании, които са добавили думата "сексуално" към своите рискови секции през последните две години, включват частните гиганти KKR и Apollo Global Management; застрахователната компания Aflac; Основните компании като JPMorgan Chase, Carlyle Group и Blackstone бяха сред фирмите, които добавиха "тормоз" към рисковите си фактори през тази година

Движението, което започна през 2017 г., доведе до обвинения в сексуални нарушения срещу силни мъже като Мат Лауер, Харви Вайнщайн и Чарли Роуз. Макар да има отделни инциденти във финансовата индустрия, движението е оказало влияние върху културата на работното място, включително нежелание да се провеждат индивидуални срещи с жени и намаляване на корпоративните празници .

Предприятията за рисков капитал и инвестиционните банки също са принудени да добавят клауза „ Вайнщайн ” към договори за защита на инвестициите в компании, които след това са засегнати от скандали със сексуален тормоз.

Някои фирми са по-целеви относно  #MeToo. Секциите на Blackstone и Carlyle за рискови фактори добавиха езика, за да се съсредоточат върху компаниите, в които частните инвестиционни дружества инвестират в потенциално нарушаващи закони „против тормоз“, но не споменаха собствените служители на фирмите. JPMorgan добави, че фирмата може да бъде в беда, ако служителите "се ангажират с дискриминационно поведение или тормоз".

Но други допълнения са по-ясно свързани с #MeToo. Och-Ziff Capital Management специално променя езика си, за да включи линия за неправомерно поведение на служителите и друго "неподходящо или незаконно поведение", което е "насочено към други служители". Аполо Глобал Мениджмънт добави ред към годишния си доклад, в който се казва, че "сексуалният тормоз" от служители, подизпълнители или консултанти може да навреди на марката и репутацията на компанията "независимо от крайния резултат", поради основния риск. Моелис заявява, че "сексуалният тормоз" сред служителите би засегнал не само набирането на клиенти от страна на фирмата, но и запазването на таланти поради негативната публичност.

„Не винаги е възможно да се възпрат неправомерното поведение на служителите и няма гаранция, че предпазните мерки, които предприемаме за предотвратяване и разкриване на неправомерно поведение, ще бъдат ефективни във всички случаи, се казва в последния годишен доклад на Моелис.

Посочените по-горе компании или отказаха да коментират или не отговориха на искания за коментар с изключение на Aflac, която заяви, че  редовно преразглежда своите отчети, за да отрази текущата бизнес среда.

Разкритията, казва Чарлз Елсън, директор на Центъра за корпоративно управление Джон Л. Вайнберг в Университета на Делауеър, са признание за "бизнес средата в момента".

"Това е като защита срещу измамите с ценни книжа", каза той. "Ако нещо се случи, не искате инвеститорите да идват при вас и да казват" защо не ни предупредихте за това."

И не очаквайте езика да бъде премахнат, ако движението изчезне, каза Грег Крамер, партньор в Haynes and Boone, който се фокусира върху закона за ценните книжа. Акцентът върху добавянето на #MeToo-свързани клаузи към публичните заявки напомня за това как компаниите са добавили език за нечисти счетоводни практики, които са довели до няколко корпоративни скандала в края на 90-те и началото на 2000-те.

"Компаниите са възприели вътрешни счетоводни проверки, за да предотвратят повторното възникване на тези видове счетоводни практики, като в публичните им доклади са изброени като рискови", каза Крамър. "Най-важното тук е фирмите да имат силни политики и процедури около този тип действия, така че те да могат да предотвратят нещо подобно да се случи."

Facebook logo
Бъдете с нас и във