Банкеръ Daily

Свят

Сексуалният хищник Джефри Епстейн

Джефри Епстейн (в средата) в компанията на доста по-младите Доналд и Мелания Тръмп

През последните няколко седмици западната преса проследи с многобройни репортажи събитията, свързани с поредния арест на финансовия магнат Джефри Епстейн. Действията му  предизвикаха  множество полярни мнения и коментари, тъй като  засяга чувствителните  теми  за  детската проституция, за трафика  на малолетни с цел сексуална експлоатация и чувството за недосегаемост на богатите и известните. Българските медии, вторачени в нашенските  простотии  и безнаказаност, почти не проследиха отвъдокеанската сага, поради което "Банкеръ" предлага на читателите си кратък преглед  на  най-важните моменти, свързани с битието и бизнеса на милиардера.

 

Финансовият магнат Джефри Епстейн безспорно е хищна птица, престъпила нееднократно закона. Банкери и парични мениджъри не спират да гадаят какъв точно е бизнесът му. Теориите варират от съвети към свръхбогатите как да редуцират данъците си, до покупка и продажба на валути. Имотите му предполагат, че той знае как се правят големи пари.

Епстейн е собственик на два частни острова - "Литъл Сейнт Джеймс" и "Грейт Сейнт Джеймс" от групата на Американските Вирджински острови, на имения в Палм Бийч и в Манхатън, на апартамент в Париж и на ранчо в Ню Мексико. Само къщата му в Ню Йорк струва над 100 млн. щ. долара, по оценка на агента на луксозни недвижими имоти Доли Ленц, която е виждала имота и коментира, че "единствено милиардерите притежават подобен вид активи".

Любопитна подробност е, че през юли 1980-а тогавашното списание "Космополитън" обявява Епстейн, по онова време на 27 години, за "ерген на месеца" и го описва като финансов стратег, който "говори само с хора, печелещи по над 1 млн. щ. долара годишно".

 

Епстейн бе отново арестуван наскоро  /на 6 юли/ на летището в Ню Йорк  по обвинение в трафик на хора с цел сексуална експлоатация в периода между 2002-а и  2005-а. Това се случи след извършения нов преглед на пазеното в тайна споразумение между финансиста и прокуратурата от 2008-а. Тогава богаташът се призна за виновен пред съда във Флорида по обвинения, че е подтиквал и доставял на "клиенти" с цел проституция лица на възраст под 18 години. Поради което, вместо доживотен затвор Епстейн бе осъден да лежи 13 месеца зад решетките при облекчен режим и да плати обезщетение на десетки от жертвите си. Като допълнение бе включен и в регистър на извършителите на сексуални посегателства. Адвокатът на една от жертвите му пък го определи като "най-опасният сексуален хищник в историята на САЩ".

Арестът на Епстейн бе причина да загуби поста си  министърът  на труда Александър Акоста, който на 12 юли подаде оставка. Конкретният повод  станаха критиките заради  посредническата роля на политика за сключването на споразумението между обвиняемия и съдебните власти от 2008-а, когато е бил прокурор на Флорида. Финансовият магнат обаче е имал и други влиятелни приятели - бившият президент на САЩ Бил Клинтън, сегашният стопанин на Белия дом - Доналд Тръмп, и британският принц Андрю.

Адвокатите на Епстейн отхвърлят като несъстоятелни обвиненията срещу довереника им и поискаха той да бъде пуснат под гаранция на сума  77 млн. щ. долара, което  задължение да бъде обезпечено с ипотека на имението му в Манхатън и със залог на частния му самолет. Защитата твърди, че поведението на клиента им през последните 14 години е показало , че той не представлява заплаха за безопасността на обществото и не съществува риск да избяга или да се укрие. Молбата обаче бе отхвърлена.

Междувременно, на 25 юли Епстейн бил намерен ранен - с рана  в областта на врата, в килията си в затвор в Манхатън. Откаран е в болница, но няма информация коя точно е тя, нито какво е състоянието му и как е получил нараняванията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във