Банкеръ Daily

Свят

Секс скандали предизвикаха промени в австралийското правителство

Скот Морисън

Австралийският премиер Скот Морисън обяви днес кадрови промени в правителството си след серията от предполагаеми случаи на посегателства срещу депутатки и служителки на правителството от техни колеги мъже, предаде Ройтерс.

Морисън положи усилия да успокои общественото недоволство, провокирано от твърденията за сексуални посегателства, дискриминация срещу жените и непристойно поведение в австралийския парламент.

В опит да възстанови позициите си сред избирателите, Морисън обяви, че в правителството му вече ще има седем жени, което е рекорд за Австралия.

"Винаги съм искал да гарантирам, че гласът на жените се чува силно в моето правителство, така и стана. Мисля обаче, че с обявените днес решения ще отидем дори още по-напред", заяви австралийският лидер пред журналисти в Канбера.

Морисън обяви, че двама от досегашните членове на правителството (Линда Рейнолдс и Крисчън Портър) ще заемат вече други постове в правителството.

Линда Рейнолдс, която досега бе министър на отбраната, ще бъде заменена на този пост от досегашния вътрешен министър Питър Дътън.

Рейнолдс бе разкритикувана, че преди две години не е обърнала внимание на твърденията на своя служителка, че е станала жертва на изнасилване.

Крисчън Портър, който досега бе генерален прокурор на Австралия, ще бъде заменен на поста си от досегашната министърка на заетостта Микелия Кеш.

Срещу Портър има твърдения, че е замесен в изнасилване, извършено през 1988 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във