Банкеръ Daily

Свят

Сейшелите може да потънат завинаги

Сейшелите е островна държава, разположена на 155 острова в Индийския океан.

Сейшелските острови отдавна се борят за оцеляване. Защото ако нивото на морското равнище продължи да се покачва, по-ниските острови ще започнат да потъват. По-голям шанс имат единствено островите от гранит, на които живеят повечето жители. Над половината от островите обаче могат да изчезнат, пише Дойче Веле. 

Сейшелите е островна държава, разположена на 155 острова в Индийския океан, отстояща на около 1500 км източно от континента Африка, североизточно от Мадагаскар. Само 33 от островите са обитаеми.

Покачването на морското равнище би засегнало тежко биологичното разнообразие, защото Сейшелите имат богата флора и фауна - на атола Алдабра например живее най-голямата колония от гигантски костенурки в света - 150 000, наред с множество защитени видове.

Разрушенията, предизвикани от покачването на морското равнище, могат да се видят навсякъде, включително на най-големия остров Мае. Пътищата трябва допълнително да бъдат укрепвани срещу вълните, ресторантите са защитени с бетон.

На служителите на един от островите, който е обявен за защитена зона, вече се наложи да се изнесат, след като домовете им бяха потопени. В близост изчезва и пясъчният плаж - мястото за размножаване на гигантските костенурки. Много бензиностанции, пожарни и спасителни центрове също се намират край брега и са застрашени.

Тежко засегнат е и риболовът - вторият най-важен отрасъл за Сейшелите след туризма. "Рибата тон мигрира на други места и риболовният сезон се променя", казва Джони Луис от Агенцията за рибарство на Сейшелите. "Това пряко се отразява на доходите ни."

Facebook logo
Бъдете с нас и във