Банкеръ Daily

Свят

Седмици оставали до завършването на „Северен поток - 2“

Строителните дейности по газопровода „Северен поток - 2“ вече са във финалната си фаза, остават броени седмици до пълното им завършване. Това казва посланикът на Русия в Германия Сергей Нечаев в интервю за вестник „Известия“.

„Изхождаме от това, че германо-американското споразумение няма да повлияе на темповете на строителство и сроковете на завършване на „Северен поток – 2“. Строителните работи вече са във финалния си етап, а до пълното им завършване остават няколко седмици", подчертава посланикът.

Нечаев отбелязва, че САЩ и Германия не са подписали споразумение за "Северен поток - 2". По-скоро става дума за съвместно изявление, което няма стойност на юридически обвързващ документ. То не носи никакви конкретни задължения за Русия, която не е участвала в неговата подготовка.

По време на посещението на канцлера Ангела Меркел в САЩ през юли двете страни се разбраха относно един от най-големите проблеми помежду си - строежа на „Северен поток - 2“.

В частност, Вашингтон е признал, че санкциите няма да спрат неговата реализация, а Берлин се е задължил да договори продължаване на транзита на руски природен газ през територията на Украйна. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във