Банкеръ Daily

Свят

Себастиан Курц ще получи мандат за канцлер на Австрия

Действащото правителство на Австрия подаде днес оставка съгласно конституцията след произведените в неделя парламентарни избори, предаде ТАСС.

Официалната церемония се състоя в президентството във Виена. Оставката беше подадена от канцлера Кристиан Керн на президента Александър ван дер Белен. Държавният глава благодари на министрите за работата им и им заръча да изпълняват своите задължения до съставянето на ново правителство.

Според конституцията на Австрия президентът трябва да започне консултации с партийните лидери след парламентарните избори и да възложи на победилата политическа сила да състави правителство. 

"Ще възложа на лидера на Австрийската народна партия Себастиан Курц мандат за съставяне на ново правителство, ако резултатите не се променят", каза Ван дер Белен.

По думите му окончателните резултати от изборите ще бъдат обявени в четвъртък.

По предварителни данни на вътрешното министерство Австрийската народна партия е на първо място с 31,5 процента от гласовете, следвана от Австрийската социалдемократическа партия с 26,9 процента и Австрийската партия на свободата с 26 процента.

Ван дер Белен заяви, че следващото австрийско правителство трябва да зачита европейските принципи, посочва ДПА.

Крайнодясната Австрийска партия на свободата изглежда най-вероятният коалиционен партньор на Австрийската народна партия, като се има предвид силното й представяне на изборите и твърдата й позиция за миграцията, която е сходна с тази на консерваторите.

Австрийската партия на свободата също така иска Австрия да преосмисли членството си в Европейската конвенция за правата на човека.

Facebook logo
Бъдете с нас и във