Банкеръ Daily

Свят

Себастиан Курц ще консултира милиардера Петер Тийл

Себастиан Курц (в ляво) и Петер Тийл

Инвестиционната фирма на милиардера Петер Тийл е поканила бившия канцлер на Австрия - Себастиан Курц - да започне работа като глобален стратег. Курц ще съветва "Тийл кепитъл" като консултант на непълен работен ден и основната му задача ще е да помогне на компанията да разбере политиката на Европейския съюз и на австрийската държава, твърди пожелал анонимност добре информиран източник.

Назначението на Курц идва след множество криминални разследвания срещу него и срещу вътрешния му кръг от приближени по обвинения, че е използвал пари на данъкоплатците, за да изфабрикува благоприятен имидж чрез манипулирани допитвания до общественото мнение, които са му помогнали да изгради шеметната си кариера и са проправили пътя към управлението на Австрийската народна партия. 

Курц подаде оставка като канцлер през октомври, а в началото на декември се оттегли напълно от политиката. Преди десетина дни пък са били открити неправомерни плащания към социологическа агенция за над 120 хил. евро. Тя е провела анкета сред населението, поръчана от министерството на финансите на Австрия, за която е била договорена цена от 35 хил. евро. По неустановени засега причини обаче са били преведени 156 хил. евро. Проверките са констатирали също и нередности при реклами във вестници.

Курц нееднократно е отхвърлял обвиненията в неправомерни деяния. "Тийл кепитъл" не е дискутирал разследването срещу новия консултант, твърди запознатото с въпроса лице.

Курц отдавна гради отношения с Тийл - влиятелен консервативен бизнесмен, който подкрепя републиканци в САЩ и е привърженик на Доналд Тръмп. 35-годишният бивш канцлер на Австрия, който наскоро стана баща, пък вече иска да загърби политическата си кариера и да започне да се развива в друга област.

Петер Андреас Тийл е германско-американски милиардер - предприемач и инвеститор във високорискови компании. Той е сред учредителите на "Пей Пал", "Палантир текнолъджис" и "Фаундърс фънд" и е първият външен инвеститор във "Фейсбук". 53-годишният Тийл е на 273-о място в тазгодишната класация на милиардерите на списание "Форбс" с лично състояние от 4.1 млрд. щ. долара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във