Банкеръ Daily

Свят

Себастиан Курц се оттегля от политиката

Себастиан Курц

Бившият австрийски премиер Себастиан Курц ще напусне политиката заради продължаващатото разследване за предполагаема корупция, която му е помогнала да поеме управлението на държавата, съобщават световни медии. Решението му бележи катастрофалния залез на звездна кариера, която го направи най-младия политически лидер в Европа, провеждащ традиционна десноцентристка политика с отсенки на възпитан популизъм. 

Очаква се министърът на вътрешните работи Карл Нехамер да стане председател на управляващата Народна партия, пише местният "Кронен цайтунг", без да цитира източника на информацията. Вестникът допълва, че раждането на първото дете на Курц през уикенда го е убедило да прекрати политическата си кариера. 

Възможно е Народната партия да преразгледа правителствените позиции, включително да направи евентуални промени по върховете, информира вестник "Куриер", без да разкрива източника си. 

След като започна разследването за корупция срещу Курц, той бе принуден да подаде оставка като канцлер на Австрия през октомври, но остана в парламента като шеф на партийната парламентарна група. Първоначално Курц отказа да се оттегли от канцлерския пост, но впоследствие, след като следователи нахлуха и обискираха партийната централа и офисите на няколко от най-близките му сътрудници, той предаде управлението на външния министър Александър Шаленберг. 

Срещу 35-годишният Курц се водят няколко разследвания от държавната прокуратура, включително за фалшиви изявления пред австрийските законодатели и за използването на публични средства, с които е повишил медийната си популярност, помогнала за избора му за канцлер през 2017-а. Курц отрича да е нарушил законите. 

Оттеглянето на Курц със сигурност ще позволи на Народната партия да отвори нова глава след като корупционните скандали подрониха авторитета и популярността й. Тя е загубила около 10% от публичната подкрепа и е изпреварена от Партията на социалистите за първи път от 2017-а.  

Курц все още има близки сътрудници и привърженици в правителството, включително и новиятканцлер Шаленберг, когото предложи за свой приемник. Други консервативни лидери обаче не припознават таланта му да ръководи и доминира националната политическа сцена. 

Междувременно, корупционната сага е в пълен ход и продължава да отеква в Австрия. Прокуратурата все още проверява хиляди текстови съобщения, обменени между членовете на политическия антураж на Курц. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във