Банкеръ Daily

Свят

Себастиан Курц оглави Австрийската народна партия и поиска предсрочни избори

Ръководството на Австрийската народна партия (АНП), по-малкия партньор в коалиционното правителство, е избрало външния министър Себастиан Курц за свой нов лидер. Новината съобщи вчера пред журналисти самият Курц, предаде Ройтерс. Курц каза, че партията му иска предсрочни избори през септември и че утре ще се срещне с президента, канцлера и водача на социалдемократите, за да обсъди датата им.

След като бе избран за лидер, Курц каза, че висши служители на партията са се съгласили да му позволят да избере всички министри в евентуално свое правителство, както и да предложи кандидати за депутати, сред които може да има хора извън партията.

Той заяви след закрито заседание, че е било постигнато съгласие поне за следващите избори участието в надпреварата да се води под друго име. Вместо под името АНП Курц и другите кандидати ще участват в предизборната надпревара под името "Листа Себастиан Курц - новата АНП".

"Ние решихме да започнем движение", каза той пред репортери. "Ще разчитаме на доказани сили в АНП, но същевременно ще включим нови хора", заяви Курц.

Курц, който е на 30 години, е един от най-популярните политици в Австрия. 

Той предупреди да не се следва политика на отворените граници към бежанците и стана известен като един от най-острите критици на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и противник на присъединяването на Турция към ЕС.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във