Банкеръ Daily

Свят

СДСМ печели 46 места в парламента на Северна Македония

След предсрочните парламентарни избори в Северна Македония вчера най-много гласове има коалицията, водена от СДСМ, която печели печели 46 депутатски мандата, съобщава агенция МИА след преброени 98.3% от подадените гласове. Коалицията около ВМРО-ДПМНЕ засега е с 44 мандата.

Демократичният съюз за интеграция има 15 мандата, Алианс за албанците и Алтернатива - 12, Левица - 2, и Демократичната партия на албанците -1 мандат.
Останалите 9 партии, които са участвали в изборите, не са успели да прескочат изборния праг.

Окончателни резултати за разпределението на мандатите в 12-местния парламента се очакват до края на деня.
Предсрочните парламентарни избори в Северна Македония бяха произведени в условия на епидемия от коронавирус и продължиха три дни - от понеделник до сряда. В тази ситуация  избирателните секции бяха отворени два часа по-дълго от обикновено, за да се избегнат струпването на хора и рискът от зараза.
Около 923 000, или 51 процента от избирателите, са се явили пред урните, за да упражнят правото си на глас.

Северна Македония е парламентарна република начело с президент, който се избира за пет години. Висш законодателен орган в страната е Събранието, което се състои от 120 депутати с мандат за четири години. Висш изпълнителен орган в държавата е правителството начело с министър-председател.

В Северна Македония има регистрирани около 40 политически партии, като най-силно представените са ВМРО-ДПМНЕ и Социалдемократическият съюз на Македония (СДСМ). На последните парламентарни избори през 2016 г. ВМРО-ДПМНЕ печели 39.39% от гласовете. На второ място бе Социалистическия съюз с 37.87 процента. Демократичният съюз за интеграция тогава взе 7.52% от гласовете.

През май 2017 г. за министър-председател е определен лидерът на СДСМ Зоран Заев, който встъпва в длъжност на 1 юни същата година.

След като през октомври 2019 г. Европейският съюз не насрочва дата за начало на преговори за присединяване на Северна Македония Заев декларира намерение за оставка и провеждане на избори. На 3 януари 2020 г. той подаде оставка и предаде властта на служебното правителство на неговия дотогавашен министър на вътрешните работи Оливер Спасовски, което трябваше да организира предсрочни парламентарни избори на 12 април 2020 г., но пандемията ги отложи за юли.

Събранието на Северна Македония (Собрание на Северна Македонија) е представителен орган на гражданите и представлява законодателната власт в страната. Събранието има еднокамерен състав и според Конституцията на Северна Македония може да бъде съставено от 120 до 140 депутати, но в досегашните парламенти са избирани по 120 депутати, а по изключение през 2011-2016 г., когато са били 123 депутати. Народните представители се избираат на общи и преки избори след тайно гласуване. Мандатът на народните избраници трае четири години и те не могат да бъдат отзовавани, преди той да изтече.

Организацията и функционирането на Събранието се урежда от Конституцията на Северна Македония и Правилника на Събранието.

Събранието заседава в столицата Скопие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във