Банкеръ Weekly

В света на компаниите:

Счупени рекорди, синдикални вълнения и войни за конзоли

Kickstarter – първата високотехнологична компания със собствен профсъюз

S 250 ce665777 a0b1 4a1b bc2e 9b0bce80dc1f
S 250 28b49b5e 2c95 4105 b82d 219921368fc7
S 250 cb282984 aed7 4e56 98bd 8e4ba30a198c
S 250 8963f300 1d7d 4140 881c a227032f1fd5

Atomico - с 820-милионен фонд за европейски стартъпи

Европейската компания за рисков капитал Atomico приключи с набирането на инвестиции за петия си фонд, който разполага с 820 млн. долара и има за цел да подкрепя европейски високотехнологични стартъпи. Така компанията, чието седалище е в Лондон, счупи предишния си рекорд от 2017 г., когато четвъртият й фонд набра 765 млн. долара.

Според официалната информация, едновременно с набирането на капитали, вече са направени и няколко перспективни инвестиции - в Infarm, HealX, Spacemaker, Kheiron Medical, Peakon, Scoutbee, Koru Kids, Automation Hero и AccuRx. Сред компаниите, които Atomico трайно подкрепя, са финландската геймърска фирма Supercell и американската технологична компания Jawbone.

В момента Atomico разполага с активи в размер на 2.7 мрд. долара. Имената на компаниите, които инвестират в нея, продължават да са строго пазена тайна. Знае се само, че ключови партньори в петия фонд са институционални играчи на глобално ниво - банки, пенсионни фондове, застрахователи, благотворителни организации, държавни инвестиционни фондове.

Atomico е създадена през 2006 г. от основателя на Skype - Никлас Зенстрьом, и е подкрепяна от Adyen и Spotify, а шведската фирма за онлайн разплащания - Klarna - е партньор с ограничена отговорност. Заявява се като платформа, ангажирана с „талантливи хора и основатели на структуроопределящи стартъп компании”.

 

Kickstarter – първата технологична компания със синдикат

Работещите в Kickstarter - компанията с платформа за намиране на финансиране от множество инвеститори - взеха решение във вторник (18 февруари) да създадат собствен профсъюз. Макар в миналото служители, работещи в Google и Instacart на непълен работен ден, също са имали синдикална организация, решението в Kickstarter е историческо: това е първият профсъюз, създаден от служители в голяма високотехнологична компания, работещи на пълен работен ден.

"Случката" е знаменателна и по още една причина, нищо че според прогнозите синдикатът на Kickstarter  най-вероятно ще остане самотник в отрасъла.

През 2018 г., Върховният съд на САЩ постанови, че работниците, които не членуват в синдикати, се ползват със същите права и обезщетения като техни "организирани" колеги. Синдикалната организация на Kickstarter представлява самонаетите във фирмата. А масова практика във високотехнологичните компании е същинската работа да се възлага на подизпълнители, пръснати из целия свят.

Много стартъпи в онлайн индустрията също използват независими изпълнители, прмерно - Uber (при т. нар. споделени пътувания) и Postmates (при споделените куриерски услуги). Много от модераторите във Facebоok и голяма част от работещите за Google са в същата категория. Целта на тези упражнения е прозрачна: създаване на обективни причини, които не позволяват изпълнение на условията за учредяване на фирмен профсъюз.

Тези спирачки пред синдикалната дейност обаче едва ли могат да спрат работещите да се обединят в желанието си за по-високо заплащане. Вече има сдружения, които не следват модела на синдикалните организации. Наскоро фермерите във Флорида, които отглеждат домати, се обединиха, за да окажат натиск върху McDonald's и Taco Bell с цел подобряване на условията за труд.

 

Sony vs Microsoft: войната на конзолите

Съвсем скоро на пазара ще излезе ново поколение конзоли за видеоигри: Sony ще се похвали с PlayStation 5, а Microsoft – с Xbox Series X. Първоначално се очакваше това да се случи през април 2020 г., но най-вероятно новите продукти ще се появят на пазара по-рано - в края на февруари или началото на март.

В публичното пространство вече изтече информация за спецификациите на двете конзоли, макар официално параметрите им още да са ревниво пазена тайна. Основният въпрос, на който също още няма отговор, е колко ще струват новите геймърски джаджи. Или поне така изглежда, защото Bloomberg, цитирайки източници, близки до Sony, обяви цената на PlayStation 5 - минимум 470 щ. долара.

Специалисти коментират, че подобна цена ще е голяма грешка. До този момент цените на предишните поколения конзоли рядко са преминавали критичната граница от 400 долара.

През 2013 г., например, Microsoft пуска конзолата си със стартова цена от 500 долара. Обяснението е свързано със сензора на Kinect, който е с вграден микрофон, изпълнява гласови команди и разпознава глас и лице. След по-малко от година обаче цената рязко пада, защото Sony продава PlayStation 4 за 400 долара.

Изходът от ситуацията е по-скоро странен: конзолата и сензора на Kinect вече се предлагат като отделни продукти. Въпреки това, Microsoft губи надпреварата със Sony:  PlayStation 4 - над 100 милиона продадени конзоли, Xbox One - само 41 милиона .

Facebook logo
Бъдете с нас и във