Банкеръ Daily

Свят

Scania временно спира сглобяването на камиони в Швеция заради липса на детайли

Шведската компания Scania временно спира производството на камиони в Швеция. Причината за това е недостигът на компоненти. "Много е неприятно, когато има голямо търсене на нашата продукция, и ние бихме могли да произведем рекордни обеми, ако имахме условия за това. А това, естествено, много ни разстройва", е заявил представителята на профсъюза Микаел Люнгси. Той пояснява, че производството ще бъде спряно и в първата седмица на януари.

Заради недостиг на полупроводници Scania  беше принудена да спре конвейра през август, което засегна близо 9000 служители на заводите в Сьодертеле, Оскарсхамен и Лулео. Шведската компания, както и другите автопроизводители, имат проблеми заради дефицита на пазара на полупроводници и други автокомпоненти.

Американската General Motors, японската Toyota Motor, южнокорейската Hyundai Motor също бяха принудени да спрат работа в някои от своите заводи или да намалят обемите на производство заради прекъсвания на доставките на микросхеми.

„Скания“ (Scania AB) е производител на тежки превозни средства, автобуси, камиони, влекачи, контейнеровози, самосвали, както и на дизелови двигатели с приложение в тежката индустрия и корабоплаването. През 2014 година Volkswagen закупи 90.50% от капитала на Scania срещу 9 млрд. щатски долара.

Партньорство с България

Сред клиентите на световния производител на седалкови системи и системи за автомобилния интериор немската Grammer, която има предприятие и  в България, е и Scania. Фирмата произвежда шофьорски седалки за камиони и самоходни машини, трактори, строителни съоръжения, пътнически и шофьорски седалки за влакове, туристически и градскиавтобуси, тролейбуси и други.

Шведската компания има и дъщерно дружество у нас. Едноличен собственик на капитала на „Скания България“ ЕООД е „Скания СВ. Акциеболаг, Швеция.

"Скания България" ЕООД е официалното представителство на шведския производител на тежкотоварни автомобили, автобуси, индустриални и морски двигатели с марка SCANIA за България.
Фирмата оперира на българския пазар вече 16 години, като разполага със собствени дилъри в София, Бургас, Велико Търново, Варна и един оторизиран частен дилър в Пловдив.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във