Банкеръ Daily

Свят

Сбъднатият кошмар "социален кредит" в Китай

Защо Китай овладя пандемията от коронавирус? Статия от есента на 2018 г. на кореспондент на АBC News в Китай стана отново актуална, защото дава своеобразен отговор. Какви са основанията за това?

От ABC разказват за живота на Дандан Фен – млада китайска гражданка, работеща в сферата на маркетинга, усърдна и успешна - истински образцов гражданин на Китай.

Но Дандан е наблюдавана по 24 часа на ден. Огромна мрежа от 200 милиона камери за видеонаблюдение на територията на Китай гарантират, че няма ни едно тъмно ъгълче, където Дандан да може да се скрие. Но Дандан казва, че няма нищо против да бъде следена.

Това вероятно ви прилича на дистопична визия за бъдещето, но вече е факт в Китай. Китайската комунистическа партия го нарича „социален кредит“ и казва, че до 2020 г. този тип система ще функционира напълно. Този тип кредит „ще позволи на надеждните китайци да отидат, където си поискат, но същевременно ще попречи на дискредитиралите се да направят и една крачка“.

Социалният кредит е като лична карта с точки, с която всеки един от 1,4 милиарда граждани на Китай ще разполага. Във вече работещата пилотна програма всеки китайски гражданин има 800 точки.

Китайските граждани като Дандан с най-много точки ще се радват на отношение като към VIP персони в хотели и летища, ще получават евтини заеми и бърз достъп до най-добрите университети и работни места. Но другите нейни съграждани, които имат малък брой точки, рискуват да бъдат изолирани от обществото, като им бъде забранено да пътуват, да теглят кредити или да работят на държавна служба.

Новата система ще бъде въведена с помощта на най-модерното високотехнологично наблюдение, имайки предвид, че Китай има претенциите да е световният лидер в сферата на изкуствения интелект.

Камерите за наблюдение ще извършват лицево разпознаване и геопроследяване. Приложенията за смартфон също ежедневно ще се използват за събиране на данни и наблюдение на онлайн поведението на притежателя му. След това големите бази данни от по-традиционните източници на информация като правителствените доклади, документите от здравната и образователната система; оценките, дадени от службите на държавна сигурност и данните от финансовите институции, ще бъдат обработени като индивидуални оценки (брой точки) за всеки китайски гражданин по отделно.

Пилотната системи за социален кредит вече функционира (макар и в различна степен) в поне десетина града в Китай.

По нея работят няколко компании, с идеята в определен момент, когато технологията изцяло се координира и конфигурира и алгоритмите бъдат завършени, системата да се национализирана. Така всеки гражданин на Китай ще разполага с определен брой точки. Вероятно това е най-големият проект за социално инженерство, който има за цел да контролира и окаже принуда над повече от един милиард души. Ако Китай успее да го реализира, той ще наложи първата в света дигитална диктатура.

В супермаркета Дандан разглежда рафтовете със стоки. Дори тази ежедневна дейност няма да се изплъзне из под всепроникващия поглед на партията.

Когато социалният кредит бъде въведен изцяло, продуктите, които Дандан слага в количката си, могат да повлияят на социалния й кредит: купуването на твърде много алкохол може да означава, тя има проблеми с пиенето, заради което и ще й бъдат отнети точки. Ако пък купи памперси, значи е отговорна майка и може и да спече допълнителен кредит.

И резултатите й ще се актуализират в реално време.

„Навсякъде по света хората искат да живеят в стабилно и сигурно общество“, казва Дандан и продължава:„Нашето правителство ни обяснява, че камерите на всеки ъгъл ни карат да се чувстваме в безопасност.“

Освен това Дандан има полза от системата. Благодарение на високия си резултат от 770 – 800 точки, който я прави много лоялен китайски гражданин, тя може да ползва приложение на телефона си за специални привилегии като възможности за наемане на кола, хотелска стая или ваканционна къща с безплатни резервации.

Но социалният кредит се влияе не само от пазаруването. Ако най-добрият й приятел или баща й кажат нещо лошо за правителството и тя ще загуби точки. Не само те.

Дандан сключва брак с мъжа, когото обича, но избира подходящ съпруг – Сяоджин Джан вероятно има по-висок брой точки от нея. Той е държавен служител в правосъдното министерство, лоялен кадър на партията.

„Ние имаме нужда от системата за социално кредитиране. Ние, като част от китайския народ, се надяваме, че можем да си помагаме така, че всеки да просперира“ - казва Сяоджин. И продължава: „Както каза президентът Си Дзинпин, ние ще бъдем богати и демократични, културни, хармонични и красиви. Това е надеждата на Си за бъдещето на страната. Това е и надеждата на целия китайски народ“.

Китай отдавна е въвел тоталното видеонаблюдение, така че китайските граждани са свикнали правителството да играе решаваща роля и в личния им живот. За мнозина в Китай въпросът за личното пространство изобщо не е от такова голямо значение като на Запад. Китайците ценят повече благото на общността, а не толкова индивидуалните права, така че повечето от тях смятат, че ако социалният кредит допринесе за по-сигурно и по-стабилно общество, той трябва да се въведе.

Мнозинството от тях обаче не разбират, че социалният кредит означава и всеобхватен контрол, тъй за неговото прилагане не се водят никакви публични дебати.

В отделни частни разговори и сред по-образованата средна класа се усеща някакво безпокойство, че броят на точките ще се превърне в единствения критерий за оценка колко съзнателен гражданин си.

Но това няма да спре въвеждането на системата. Тя е начин да се заглуши гласът на несъгласните с режима и да се гарантира абсолютното господство на партията.

Вече около 10 милиона души са наказани в хода на пилотната програма. Разследващият журналист Лю Ху е само един от санкционираните.

В много западни общества той би бил поздравен за гражданската си смелост. Но не и в Китай, където разкрива корупция на най-високите етажи на партията и разплита няколко серийни убийства. Но вместо признание китайското правителството го обявява за враг..

През 2015 г. Ху загубва дело за клевета, след като обвинява длъжностно лице в изнудване. Принуден да поиска публично извинение и да плати глоба.

Миналата година 43-годишният журналист се оказва в черния списък, своеобразно приложение към пилотната програма на системата за социално кредитиране. Причината – обявен е за „нечестен“.

„Има много хора, които попадат в черния списък погрешка, но по абсолютно никакъв начин не могат да излязат от него“, казва Ху. Попадането му в списъка унищожава кариерата му и го изпълва със страхове за семейството му. Системата за социално кредитиране блокира възможностите му да пътува и го държи под ефективен домашен арест в родния му град Чунцин. От дома си той се опитва да използва телефонно приложение, за да си резервира билет за влак до град Сиан. Опитът му е отхвърлен, а приложението му съобщава, че попада под ударите на закон, който му забранява да ползва високоскоростните влакове. И акаунтите, където е публикувал разследванията си, са закрити. А е имал 2 милиона последователи, когато най-много се е разшумяло около разкритията му.

Ху е убеден, че попадането му в черния списък е по политически причини и иска да предупреди света, че социалният кредит е сбъднат кошмар.

„Вижте само какво е психическото състояние на китайците – очите им са като ослепени, ушите – сякаш оглушели. Те знаят малко за света и живеят в някаква илюзия“ - казва Ху.

Дандан обаче е оптимист за бъдещето си. Тя има и допълнителен стимул да приветства социалния кредит - бъдещето на 2-годишния й син Руйбао.

Благодарение на високите резултати на своите родители, Руйбао ще получи най-добрия възможен старт в живота - най-доброто жилище, най-добрите здравни грижи, най-доброто училище. Партията ще се грижи за него и ще го защитава. До тогава до когато мама и татко поддържат висок брой точки социален кредит.

.

Facebook logo
Бъдете с нас и във