Банкеръ Daily

Свят

 "Сбогом, глупаци" спечели наградите "Сезар"

Корин Масиеро на сцената с водещата (вдясно) Марина Фоис.

Филмът на Албер Дюпонтел "Сбогом, глупаци" спечели наградите "Сезар" за най-добър филм и най-добър режисьор, предадоха информационните агенции. Лентата се оказа големият победител на вечерта, като спечели седем от общо дванайсетте категории, в които беше номинирана. В комедийната драма се разказва за тежко болна жена, която търси своето дете.

Наградите "Сезар" са считани за френски еквивалент на наградите на Британската академия за кино и телевизия БАФТА и американските филмови награди "Оскар". 

46-ата церемония по връчването им, която се проведе в парижката зала "Олимпия" без публика, беше политически заредена и белязана от гнева по повод продължаващото затваряне на кината във Франция заради пандемията от коронавирус, отбелязва АФП.

Церемонията по награждаването се проведе присъствено в зала „Олимпия“, но със спазване на социална дистанция. На събитието присъстваха само номинираните.

При откриването на церемонията водещата Марина Фоис произнесе реч, в която отправи остри критики към френското правителство заради мерките за затваряне на театрите и кината по време на пандемията от коронавирус.

57-годишната актриса Корин Масиеро пък протестира гола на церемонията с искане правителството да положи повече усилия в подкрепа на културата по време на пандемията. Кината са затворени във Франция в продължение на повече от 3 месеца.

Тя се появи наметната с магарешка кожа и в „окървавена дреха“ преди да ги съблече на сцената. На тялото ѝ бе изписано „Върни ни изкуството, Жан“ в директен призив към премиера Жан Кастекс.

За най-добър чуждестранен филм бе отличен „Още по едно“ на датския режисьор Томас Винтерберг.

Наградата за най-добра актриса спечели Лор Калами. За най-добър актьор беше отличен Сами Буажила.

Facebook logo
Бъдете с нас и във