Банкеръ Weekly

Свят

Сбогом, Г-7, здравей, Г-10 или 11

Тръмп кани обратно Русия в клуба на най-развитите, но няма да му се получи

Само три от лицата на последната среща на Г-8 през 2013-а са актуални
S 250 75bdf885 1025 4767 ad7e 6d9681669d61

Американският президент Доналд Тръмп реши да отложи срещата на Г-7 за септември и да разшири формата й. Сред спряганите нови участници са Южна Корея, Индия и Австралия, но най-голямо внимание привлече предложението му за завръщането на Русия в тази компания. На практика новото обединение би възприело характеристиката на формат "всички без Китай", отговаряйки на външнополитическите приоритети на американския държавен глава. Шансовете това да се случи обаче са илюзорни.

Групата на седемте най-развити икономики бе формирана през 70-те години най-напред като среща на финансовите им министри в условията на икономическа криза, за да прерасне във форум на държавни ръководители, търсещи решения на важни световни въпроси. След разпадането на СССР за неин член бе поканена Русия и така през 1998-а се роди Г-8. Членството на Москва бе отнето през 2014-та след анексирането на Крим. Макар че това решение не зарадва руския президент Владимир Путин, той бе наясно, че ударът е повече символичен, отколкото реален. Още от световната финансова криза през 2007-2008 година ролята на Г-7 като глобален икономически координатор бе отнета от Г-20 – друг формат, в който Русия запази участието си.

Появата на Г-20 отне от Г-7 един от стълбовете на легитимността й, но тя видя новата си роля в предлагането на лидерство по важни политически въпроси. Това намерение също бе препънато заради търканията между отделните членове и най-вече поради политиката на Тръмп да поставя "Америка на първо място". Отсъствието на мощни икономики като Китай и Индия, както и на изгонената Русия, също лишаваше формата от част от необходимата тежест. За сметка на това Китай, Индия, и Русия заедно с Бразилия и Южна Африка създадоха

алтернативната лидерска група - БРИКС.

Тази година Съединените щати председателстват срещата на Г-7 и Тръмп реши тя да се проведе през юни в прочутата президентска лятна резиденция в Кемп Дейвид. Планът му бе да не е дистанционна, а на живо, с което да се демонстрира, че светът е преодолял епидемията от Ковид-19. Някои лидери обаче, сред които и германската канцлерка Ангела Меркел, отказаха да присъстват на място. Ето защо Тръмп отложи форума за септември, когато се предполага, че епидемиологичната обстановка ще се е успокоила още повече.

Американският президент разкри и неудовлетвореността си от сегашния формат. "Не смятам, че Г-7 правилно представя случващото се в света - каза той пред репортери. - Това е много неактуална група от страни". Тръмп заяви също така, че, за да се коригира този недостатък, ще покани Русия, Австралия, Южна Корея и Индия, като форматът стане Г-10 или Г-11. По принцип всеки домакин на среща на Г-7 може да кани когото си иска, но промяната на членския състав за постоянно не е прерогатив не председателстващия, а се извършва с консенсус.

По всичко личи, че Доналд Тръмп иска да използва форума,

за да фокусира вниманието върху Китай

и да координира с останалите участници стратегии за противопоставяне на Пекин. Със сигурност някои от тях ще го подкрепят. Той отправи предложението си след новината, че британското правителство иска да формира група от десет страни, които да развият собствена 5G технология, за да преодолеят зависимостта си от китайския гигант "Хуауей". Намеренията са в нея да се включат седемте от Г-7 – Великобритания, САЩ, Франция, Германия, Япония, Канада и Италия, както и Индия, Южна Корея и Австралия. Тоест всички, "планирани" за новия формат, с изключение на Русия.

Тук възниква въпросът – нима Тръмп се надява, че с поканата си за Москва ще я откъсне от Китай и ще я присъедини към замислите си? Вярно е, че още с влизането си в Белия дом той определи съперничеството с Китай като главен приоритет на външната си политика, както е вярно, че и в моменти на най-силно изостряне на отношенията между западните държави и Москва е демонстрирал доброжелателство към Русия и Путин. Освен това американският президент вероятно си дава сметка, че няма да може да неутрализира могъщия си съперник от другата страна на Тихия океан, ако не привлече на своя страна такъв ключов играч като Русия. Което обаче съвсем не означава, че Путин ще се остави да бъде въвлечен в американските планове.

Руският президент едва ли ще се съгласи на каквото и да било, насочено срещу Китай. През последните години отношенията между Москва и Пекин постоянно се подобряват до степен близка до реален съюз. Това се дължи както на общите им стратегически приоритети, така и на отличните лични отношения между Путин и китайския му колега Си Дзинпин. Анализаторите не изключват вероятността в перспектива да се появи напрежение между двата евроазиатски гиганта, но засега абсолютно нищо не подсказва за охлаждане на отношенията им.

Така или иначе

идеята на Тръмп не намери отклик

у останалите членове на групата. Британското правителство не би подкрепило приемането на Русия като член на Г-7, оповести говорител на премиера Борис Джонсън с уговорката, че от домакина зависи кого да покани като гости на срещата на върха. Първият дипломат на ЕС Жозе Борел също заяви, че не подкрепя предложението. А канадският премиер Джъстин Трюдо акцентира, че Г-7 винаги е била място за откровени разговори между съюзници и приятели, които имат много общо и припомни, че Русия е била изключена от групата заради неуважение и пренебрежение към международните правила.

Остава открит въпросът – дали Путин би приел лична покана от Тръмп да гостува на форума? За момента везните клонят в противоположна посока. "Рискувам да съм нелюбезен, но питал ли е някой Русия дали иска да се върне (в Г-7)?", написа на 2 юни в Туитър заместник-представителят на Русия в ООН Дмитрий Полянски в отговор на отхвърлянето на идеята от Великобритания и Канада. "Може би трябва първо това да бъде направено - добави той - преди да се даде на Великобритания и Канада нова възможност да демонстрират патологичната си русофобия и да накарат Г-7 да изглежда още по-жалък".

Facebook logo
Бъдете с нас и във