Банкеръ Daily

Свят

Сблъсък между Тръмп и Байдън и по въпроса за отварянето на границите на САЩ за пътници

Утре сутринта Доналд Тръмп ще отпътува от Вашингтон за имението си в Мар-а-Лаго, щата Флорида, и няма да участва в церемонията по встъпването в длъжност на своя наследник на поста Джо Байдън.

Днес е последният ден от мандата на американския президент Доналд Тръмп. И може би последният сблъсък между оттеглящия се президент на САЩ и избраният за негов наследник на поста Джо Байдън, съобщават световните агенции. Поводът този път е въпросът за отварянето на границите на страната за пътници, идващи от Шенгенското пространство за свободно движение, Великобритания, Ирландия и Бразилия.

В последните свои действия американски президент Доналд Тръмп смята да отмени въведените във връзка с пандемията от коронавирус забрани за влизане в САЩ на граждани от голяма част от европейските държави и Бразилия. Отмяната влиза в сила на 26 януари, посочва Ройтерс.

Припомняме, че от 26 януари всички влизащи в САЩ трябва да представят негативен тест за коронавирус или документ, че вече са прекарали болестта. Тестът трябва да бъде направен до три дни преди полета, а резултатите могат да бъдат на хартиен или електронен носител.

В същото време говорителка на новоизбрания президент Джо Байдън съобщи, че новата администрация няма намерение да премахва забраните за европейските държави и Бразилия.

Както коментира и Франс прес, какофонията по въпроса с отворянето на границите е поредния епизод от един безпрецедентен преход във властта в съвременната американска история. Тръмп е ограничил до минимум и контактите с екипа на Байдън и при предаването на властта.

Според информацията до момента, утре сутринта Доналд Тръмп ще отпътува от Вашингтон за имението си в Мар-а-Лаго, щата Флорида, и няма да участва в церемонията по встъпването в длъжност на своя наследник на поста Джо Байдън.

Facebook logo
Бъдете с нас и във