Банкеръ Daily

Свят

Сблъсъци във и около албанския парламент

Полицията в Албания влезе днес в сблъсъци с поддръжници на опозицията, които опитаха да нахлуят в парламента, за да попречат на избирането на временен главен прокурор, предаде Асошиейтед прес.

Около 3000 демонстранти се събраха пред парламента със знамена на ЕС и САЩ, за да протестират срещу избирането на временен главен прокурор, тъй като според тях това е противоконституционно. Протестиращите скандираха антиправителствени лозунги.

Частите на полицията за борба с безредиците отблъснаха протестиращите, когато те опитаха да пробият първия кордон за сигурност пред сградата. Демонстрантите започнаха да хвърлят димки по полицаите. Местни медии съобщават, че няколко души са пострадали.

Депутати от опозицията също хвърляха димки в парламента, но парламентаристите от управляващата партия успяха да проведат гласуването и да изберат Арта Марку като изпълняващ длъжността главен прокурор с 69 гласа от Социалистическата партия. Двама депутати гласуваха против, а други двама се въздържаха. Опозицията бойкотира гласуването.

Марку положи клетва в облак от дим.

"Това е началото на народно въстание", заяви лидерът на опозиционната Демократическа партия Лулзим Баша, без да обясни как ще продължи протестът.

Предшественикът на Баша на лидерския пост в партията Сали Бериша, който е бил президент и премиер, спомена "ликвидиране на депутатските мандати, което означава, че нито един депутат вече няма да бъде депутат". Той не поясни как ще бъде направено това и какво би означавало на практика.

Избирането на временен главен прокурор се подкрепя от ЕС и САЩ, които помагат на Албания със съдебните реформи - необходимо условие за начало на преговори по присъединяване към ЕС. Реформите вече започнаха, но още не е създадена постоянна комисия, която трябва да назначи главния прокурор.


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във