Банкеръ Daily

Свят

Сблъсъци в Испания заради арестуван рапър

Асел е признат за виновен за обиди към монархията и възхвала на тероризма в песните си. 

Трета поредна нощ продължават бурните протести в Испания. Хиляди излязоха по улиците на Барселона с искане за освобождаването на рапъра Пабло Асел.

Асел, признат за виновен за обиди към монархията и възхвала на тероризма в песните си. Драмата около рапъра, който тази седмица започна да излежава 9-месечна присъда, бе отприщена от разгорещения дебат за границите на свободата на словото в Испания и политически спорове за използването на насилие както от привърженици на рапъра, така и от полицията, пише "Ел Паис".

Демонстранти хвърляха камъни и бутилки по служителите на реда, палиха кофи за боклук. Стигна се до намеса на пожарникарите, защото лумналите пламъци застрашиха жилищен блок.

Младшият партньор в управляващата лява коалиция, партията "Унидас подемос" ("Обединени ние можем") внесе петиция за пълно "помилване" за Асел и друг рапър - Валтоник, който избяга в Белгия през 2018 г., за да не бъде изправен на съд за "възхвала" на тероризма.

Въпреки това съда в Лерида изостри още повече напрежението, като постанови още 2,5 години затвор за Асел по обвинение в заплашване на свидетел.

Повече от 200 творци, сред които режисьорът Педро Алмодовар и актьорът Хавиер Бардем, подписаха петиция срещу присъдата на Асел, а властта се ангажира да намали наказанията, свързани със свободата на изразяване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във