Банкеръ Daily

Свят

Сблъсъци между протестиращи и полиция на протест в Германия

Няколко хиляди души се събраха днес в град Касел, Централна Германия, на неразрешен протест срещу ограниченията заради коронавируса, предаде ДПА.

Някои от демонстрантите влязоха в сблъсъци с полицаите и опитаха да пробият кордона им. Органите на реда прибягнаха до лютив спрей и палки. Няколко човека бяха задържани. Имаше сблъсъци и с контрапротестиращи.

Голяма част от демонстрантите бяха поддръжници на движението „Кверденкен“ (Querdenken), което отрича съществуването на COVID-19. Участваха също крайнодесни активисти и противници на ваксините.

Планираната за днес демонстрация на крайнодесни активисти при Бранденбургската врата в центъра на Берлин привлече едва около 70 човека, обяви полицията.

Органите на реда се бяха подготвили за голямо присъствие на проявата, свикана от различни крайнодесни организации, и бяха в готовност да разположат до 1800 полицаи.

В близост се бяха събрали около 150-200 леви активисти на контрадемонстрация.

"Германия не бива да се колебае да наложи спешни мерки и ако трябва, да се върне към строга карантина", заяви канцлерът на Германия Ангела Меркел след среща на върха между федералното правителство на Германия и правителствата на отделните й провинции, посветена на бавната ваксинация във федералната република.

Федералните и регионалните власти се бяха разбрали да наложат строго затваряне, за да попречат на разпространението на коронавируса, ако седемдневната заболеваемост отново надхвърли 100 заразени на 100 000 души население.

"Надявах се, че ще можем да минем без тази аварийна спирачка, но това няма да бъде възможно, ако гледаме развоя на ситуацията през последните седем дни", каза Меркел.

В момент, когато Германия регистрира трета вълна на инфекциите, в условия на бързо разпространение на по-заразния британски вариант на вируса, някои провинции вече наложиха ограничения, а други отложиха планирани отхлабвания на мерките. В четвъртък седемдневната заболеваемост нарасна на 95,6, при 90 - ден по-рано, показват данните на Института за контрол на заразните болести "Роберт Кох".

"За съжаление, ще трябва да използваме аварийната спирачка", посочи канцлерът, гледайки към числата. Тя добави, че целта е ваксинацията в Германия да става по-бързо и по-гъвкаво, но същевременно приоритет да останат най-уязвимите.

"Мотото е ваксинирайте, ваксинирайте, ваксинирайте", подчерта Меркел и призова за повече гъвкавост наред с прословутата германска ефективност.

На разговорите си Меркел и областните премиери се споразумяха ваксините да не бъдат разпределяни само сред ваксинационни центрове, но и сред личните лекари. Последното ще стане факт от април. През първата седмица обаче за общопрактикуващите лекари ще има само около 1 милион дози, става ясно от изработения на срещата документ с решения.

Германия се опитва да ускори бавната ваксинация, която засега се извършва основно от специални центрове, на фона на недостиг в доставките на ваксини.
След Великден, който се пада на 4 април, положението с наличните количества ще се подобри. В седмицата след това Германия очаква да получи около 3,3 милиона дози, около една трета от които ще отидат за личните лекари.

До края на април се очакват около 5,4 млн. дози, от които 3,2 млн. ще бъдат поставени от личните лекари.

Същевременно за да се попречи на новите щамове да влизат в Германия, депутатите решиха пет провинции да получат допълнителни ваксинни дози. Това се отнася за провинциите Саар и Райнланд-Пфалц, които граничат с Франция; Бавария и Саксония, които граничат с Чехия; а също и за Тюрингия.

С оглед на увеличаването на случаите някои провинции отмениха планираното отхлабване на мерки, като например Хамбург и Райланд-Пфалц.

За ваксината на "АстраЗенека" Меркел заяви на пресконференцията след срещата с премиерите на провинциите, че тя лично би се имунизирала с нея. "Разбира се, че бих го направила", каза канцлерът. "Но искам да изчакам, докато ми дойде редът."

Германия би обмислила национална поръчка на количества от руската ваксина "Спутник V", но Меркел предпочита това да стане чрез покупка на равнище ЕС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във